27 Temmuz 2017 Perşembe

Üstün Alman teknolojisi; MG 42

MG- 42 - Alman Makineli Tüfeği

Birçok Harp Tarihçisi'ne göre 'türü'nün en iyisi. Dakikada 1.200 mermi atabilme gücüne sahip. Hatta namlusundaki esneklik sayesinde atış gücü dakikada 1.800 mermiye kadar çıkabiliyor. Müttefiklerin deyimiyle 'Hitler Vızıltı Tezgâhı veya Hitler Testeresi'. Almanların deyimiyle 'Maschinengewehr 42'

MG 42'ler Doğu Cephesi'nde sıkışmış Wermacht'ın ilerlemesinin kolaylaşması ve müstahkem mevkilerin daha kolay korunabilmesi amacıyla 1942 yılında geliştirilmişti. 42 senesinden bianen de ismi Maschinengewehr kısaca MG-42 olarak belirlendi.
Doğu Cephesi'nde MG-42yi sırtlamış bir Alman askeri (Stalingrad 1942)
MG-42 militarların o döneme kadar gördüğü en iyi otomatik silahtı. MG-42 ilk olarak Sovyetlere karşı Doğu Cephesi'nde kullanıldı. Sovyetler de silahla ilk kez Stalingrad'taki şehir savaşlarında tanıştılar. Ölüm kusan bu silaha Sovyetler "Yarıcı/delici" adını taktılar.


Wermacht neden MG-42'ye ihtiyaç duydu?


1 Eylül 1939 itibariyle Almanların elinde katı ve yüksek bir atış gücüne sahip MG-34 makineli tüfekleri vardı. Ancak MG-34'ün üretimi hem pahalı hem de uzundu. 1941 Haziranı'nda başlatılan Barbarossa Harekâtı ile cephe genişlemiş, daha çok silaha ve cephaneye ihtiyaç duyulmuştu. MG-34'lerin kaybı durumunda yerine yenilerin konması zaman alıyordu. Ayrıca Rusya'nın uçsuz bucaksız çorak topraklarındaki tozlar MG-34'lerin atış mekanizmalarını da bozuyordu.

Bu yüzden Doğu Cephesi'nde artan silah ihtiyacını karşılamak için 1941 yılında yeni bir makineli tüfek yapımının başlanmasına karar verildi.
Müttefiklerce ele geçirilen MG-42 (Nisan 1944)
Silahın tasarımı ve üretimi 1874 yılında Prusya ordusunun silah ihtiyacını karşılamak amacıyla Paul von Mauser tarafından kurulan Mauser firmasınca gerçekleştirildi.
MG-42'ler kesilmiş metal teknolojisinin kullanıldığı ilk silah düzeneğiydi
Tasarımı gerçekleştiren Alman Mühendis Grunow von der J.Grossfuss'tu. ( Wermacht'ın 1935 yılında envanterine dahil ettiği ve savaş süresince Alman piyadelerinin ana silahı olan Kar 98K'yı da Mauser firması üretmiştir.)
MG-42 en hızlı üretilen tam otomatik makineli tüfekti
Savaş süresince Alman ordusu 400 bin adetten fazla MG-42 üretti.

MG-42'nin teknik özellikleri

MG-42'nin ağırlığı 11 kilogram kadardı. MG-42'nin bir ekibi 6 askerden oluşuyordu. Bir Teğmen, bir topçu, silahın tripodunu taşıyan bir asker ve yedek varil, ilave mühimmat ile  araçları taşıyan üç ek asker. Silah 1.000 metreye kadar etkili menzile sahipti.
MG-42'nin tüm parçalarının birleştirilmesiyle oluşan son hâli
MG-42'nin Müttefik ve Sovyet askerleri üzerindeki en yıkıcı tesiri, askerlerin psikolojilerini bozmasıydı. MG-42'nin sert ve tok sesini duyan askerler mermilerin nereden geldiğini dahi göremeden vuruluyorlardı. Amerikan ordusu askerlerin MG-42 korkusunu yenebilmesi ve onlara moralini artırmak amacıyla eğitim filmi dahi hazırladı.

MG-42 silah üretiminde bir dönüm noktası olarak kabul edildi. Ayrıca, metal kesme teknolojisinde üretilen ilk silahtı.

Silahlanma Bakanı Albert Speer, 1943 yılında 5 silah fabrikasına sadece MG-42 üretilmesi yönünde emir vermişti.


Almanlar neden makineli tüfeklerin üretimine geç başlamışlardı?


1919'daki Versailles (Versay) anlaşması Almanya'nın silahlanmasını yasaklıyordu. Almanya'nın silah fabrikalarına da kilit vurulmuştu. Weimar Cumhuriyeti, İtilaf Devletleri'nin dayatmalarını kabul etmişti.
Pratik kullanım; MG-42
1933 itibariyle devletin başına gelerek III. Reich'ı kuran Hitler, Weimar Cumhuriyeti'nce kabul edilen tüm anlaşmaları iptal etmişti. Versay'ın da iptaliyle Almanya 1935 ila 1938 yılları arasında 'Avrupa'nın Fethi' için hazırlıklara girişmişti. Silahlı Kuvvetler önderliğinde Almanya yerin altında silah ve zırh üretmeye başlamıştı.
MG-42'nin hafifletişmiş Fallschirmjäger 42 hâlini kullanan bir Alman askeri (Batı Cephesi / Caen 1944)
MG-34'lerin de ilk üretimi bu yıllara tekabül etmiştir.

Günümüzde birçok ordu tarafından kullanılan ABD menşeili M60'lar da MG-42'ler örnek alınarak üretilmiştir.

Birincil Kaynakça:

James H. Willbanks - Machine Guns: An Illustrated History of Their Impact (Weapons and Warfare) Kitaba erişmek için tıklayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder