24 Temmuz 2017 Pazartesi

Luftwaffe'de bilinen tek darbeci havacı subay; Caesar von Hofacker (Birinci Kısım)

Caesar von Hofacker Luftwaffe'de bilinen tek darbeci subay. Geleneksel Harp Tarihçileri'ne göre de komplocu Hava Yabay. 20 Temmuz Hitler'e suikast girişiminin beyin kadrosu liderlerinden. Albay Claus von Stauffenberg'in de kuzeni
Caesar von Hofacker 2 Mart 1896'da tüm şehir insanının geçimini Mercedes üzerinden kazandığı Stutgart'ın 14 kilometre kuzeyinde Saraylar Kenti olarak da bilinen 30 bin nüfuslu Alman kasabası Ludwigsburg'da doğdu. Babası  Alfred Konrad Karl von Hofacker askerdi. I. Dünya Savaşı'nda Batı Cephesi'nde general olarak görev yaptı. (Savaştan sonra Baba Hofacker Württemberg Askeri Akademisi'nin komutanı olarak görev yapmıştır. 1920 yılında ordudan emekli olmuş 19 Ocak 1926 yılında 66 yaşında Tübingen'de hayatını kaybetmiştir.)
Baba Alfred Kondrad Karl von Hofacker 
Hofacker çocukluğunda babasının kurmay subay olmasından dolayı hem entelektüel hem de askeri anlamda iyi eğitim aldı. Hofacker, harp okulu mezunu değildi. Ancak babasının nüfuzundan dolayı I. Dünya Savaşı başladıktan sonra 8 Ağustos 1914'te babasının da komutasındaki Ulanen Kral William Alayı'nda yedek subay olarak görev yaptı. ( Hofacker aslında 'gayr-ı resmi bir subaydı- Herhangi bir Harp Okulu'nu bitirmemişti ya da herhangi bir askeri okulda eğitim görmemişti)

Hofacker, Kral William Alayı'ndaki görevini 1 Aralık 1914'e kadar sürdürdü.  Savaş şiddetlenmeye başlamıştı.  Müttefikler'in Çanakkale çıkarmasını başlattıkları sırada Hofacker'da 7 Mayıs 1915'te yine babasının yanında Batı Cephesi'ne görevlendirildi.

Akıllı bir kişiliği olduğu için ona öğretilen her şeyi çok çabuk kavrıyordu. Silah kullanma becerisi, atılgan bir kişiliği olduğu için cephe gerisinde olsa bile taaruz saldırılarında hep gönüllü olmak istiyordu. Bu durum komutanlarının da dikkatinden kaçmadı.

25 Aralık 1916 yılında Havacılık Değişimi Bölüm Başkanlığı 5 Numraralı Grup Komutanlığı'nda göreve başladı. O dönem pilot açığının kapatılması için Deutsche Luftstreitkrafte (Alman İmparatorluk Hava Servisi) tarafından uçuş eğitim okulları açılmıştı. Hofacker da pilotluk seçmeleri için eleme testlerini geçerek Feld Fliger tarafından uçuş eğitim dersleri almaya başladı. O artık pilot olacaktı. Hofacker aklı, çalışkanlığı ve zekâsı sayesinde yükselişini sürdürüyordu.

1917'de ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Görevi Batı Cephesi'ndeki Fransız hatlarının zayıf yönlerini Alman Genelkurmayı'na iletmekti.  Başarılarından dolayı 20 Şubat 1927'de Altın Ordu Madalyası'na layık görüldü. (Unutmadan bahsedelim, Hofacker'ın avukatlık eğitimi de vardır)

1918 yılında kendisine ilk kez komuta etmesi için kendisine birim verildi.  20 Kasım 1918'de savaşın resmi olarak bitmesinden sadece 8 gün sonra Fransız askerlerine yakalandı. Esir düştü, 2 sene Fransa'da hapis yattı. Yine babasının girişimleriyle 14 Mart 1920'de serbest bırakıldı. Üç gün içinde Stutgart'a döndü. 17 Mart 1920'de babasının da ordudaki görevinden emekli olmasına müteakip askerlik görevinden istifa etti.

Sivil döneminde çalışmalarına hukuk fakültesinde devam etti. 1927 yılında avukat oldu. 1928 yılında Nasyonal Sosyalist Parti'ye (NSDAP) katıldı. Partinin sivil avukatlığını yaptı. 1936'da Berlin'de Vereinigte Stahlwerke'nin (Birleşik Çelik İşleri) temsilciliğinde bulundu.

1 Eylül 1939'da Polonya'nın işgali başladığında orduda yedek subay olarak yeniden göreve başladı. 1940 yılındaki Blitzkrieg Harekâtı'nın Fransa işgali ayağında görev aldı. 14 Haziran 1940'ta Paris teslim oldu.

1941 ile 1943 yılları arasında Hofacker, Fransa Askeri Valisi Carl Stulpnagel'ın yanında görev yaptı.

I. Bölüm'ün sonu...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder