10 Temmuz 2017 Pazartesi

II. Dünya Savaşı'nın bilinmeyen kişilikleri; SS-Hauptsturmführer Waldemar Hoven

SS- Hauptsturmführer / Yüzbaşı Doktor Waldemar Hoven (Mengele'nin öğrencisi)

10 Şubat 1903'te Almanya'nın Freiburg kentinde doğdu. Varlıklı bir ailenin ikinci çocuğuydu. Güzel bir çocukluk dönemi geçirdi. Evinde özel ders aldı. Ana dilinin yanında İngilizce ve Fransızca öğrendi. I. Dünya Savaşı dahi Freiburg'taki yaşamlarında hiçbir olumsuzluk yaratmadı. Gezgin ruhlu bir çocuktu. Henüz 16 yaşındayken ailesinin yanından ayrıldı. 14 yıl boyunca Kuzey ülkeleri başta olmak üzere Amerika kıtasında da geçti.

1919'da ilk durağı komşu ülke Danimarka'ydı. Burada, uzun süreli tedaviler gerektiren hastalar üzerine eğitim veren bir sağlık kuruluşunda gönüllü olarak çalıştı. 1922 yılında Danimarka'dan İsveç'e geçti. İsveç'in soğuğundan çabuk sıkılarak daha güneye Fransa'ya indi. 1925 ile 1926 senelerini Paris'te geçirdi.  Paris'teki yıllarını okuyarak ve çok sevdiği sinemada film izleyerek geçirdi. Yine Verem gibi dönemin en öldürücü hastalıkları üzerine okumalar yaptı.

Paris'ten şaraplarıyla ünlü Bordeauex'ya geçti. Buradan da Amerika'ya gitti. Ailesiyle hiçbir zaman irtibatını kaybetmedi. Zira ona bu fırsatları sunan da ailesiydi. Büyük Buhran'da Amerika'daydı. Zaman zaman sıkıntılar da yaşadı. Ancak her şey Almanya'daki karışıklıklardan iyiydi. ( 1926 ile 1932 yılları arasındaki dönem Weimar Cumhuriyeti'ndeki en çatışmalı dönemdi. Naziler ile Komünistler arasındaki sokak çatışmalarında her gün onlarca kişi yaralanıyor veya ölüyordu)

1933'te kardeşinin ölüm haberi üzerine doğduğu kente, Freiburg'a döndü. Bazı vekalet işlerinden dolayı 3 ay Almanya'da kalmak zorundaydı. Bu dönemin kış ayında ( 1934) Nazi partisine katıldı. Partide kısa sürede yükseldi. Partinin teşvikiyle Münih Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kayıt oldu. 1939 yılında Fakülte'den Leutnant (Teğmen) olarak mezun oldu.

Görev yeri Wermacht (Silahlı Kuvvetler) değildi. Waldemar Hoven direkt olarak Waffen SS'e bağlı bir subay doktordu.
Hoven, tifüs, verem ile ilgili hastalıkların yanında mahkûmlar üzerinde tıbbi deneyler gerçekleştirdi. Nasyonal Sosyalist Almanya döneminde Yahudilerden sonra en büyük kırım hapishane mahkûmları üzerinde yapıldı. Hoven, özellikle müebbet hapis cezasına çarptırılmış veya ailesi olmayan mahkûmlar üzerinde yaptığı deneyler sonucu yüzlerce kişinin ölümüne neden oldu.

Nazi'lerin ötanazi programlarında da yer aldı. Sert ve radikal tutumundan dolayı kısa sürede rütbe atladı. 1941'e gelindiğinde rütbesi SS-Hauptsturmführer'di. (Yüzbaşı)

Ötanazi programlarında "İşe yaramaz" olarak iddia ettikleri Yahudi insanlar üzerinde çeşitli deneyler yaptı. Engelli bireylerin "Devlete zarar veriyor" iddiasıyla öldürülmeleri gerektiğini savundu. ( Birçok engelli bireyi de sanatoryumlarda öldürdü.)

Hans Gawlik'in belgelerine göre Ocak 1945'e kadar 998 tutsağı sınavları için kullandı ve ölümlerine neden oldu. Bunun dışında sağ kalan birçok tutsak üzerinde de deneyler gerçekleştirdi.

Hoven hakkında 1943 yılında, esirlere olan kötü tutumundan dolayı Buchenwald Cadısı olarak da bilinen Ilse Koch'a ölümcül fenol enjeksiyon etmek suçlamasından soruşturma başlatıldı. Tutuklandı.
Nürnberg Duruşmaları / Nazi'lerin ötanazi doktorları yargılanıyor

Soldan Sağa Öndekiler: Hoven Karl Brandt - Siegfried Handloser- Paul Rostock - Oscar Schroeder - Karl Genzken - Karl Gebhardt - Kurt Blome - Joachim Mrugowsky - Rudolf Brandt - Helmut Popendrick ve Wolfram Sievers

Üsttekiler Soldan Sağa: Gerhard Rose -  Siegfrid Ruff - Victor Brack - Hans Wolfram Romberg - Hermann Becker Reyseng - George August Weltz - Konrad Schaefer - Waldamer Hoven - Wilhelm Beiglbock -  Adolf Porory - Herta Oberheuser - Fritz Fischer 
2 yıl hapis yattı, 1945 yılının mart ayında ordunun doktor sıkıntısı sebebiyle mecburen serbest bırakıldı. Batı Cephesi'ne görevlendirildi. Ancak cepheye intikal edemeden Müttefiklerce yeniden tutuklandı. (Kaçma girişimi oldu ancak Münih'ten çıkamadı)

Nürnberg mahkemelerinden 'Savaş Suçlusu' olarak yargılandı. Yargılamalar sonucunda Hoven 1946 yılında ölüm cezasına çarptırıldı. (Çok fazla ölümle cezalandırılan Nazi subayı olduğu için kendisine 2 sene sonra sıra gelebildi)

Hayatın garip bir cilvesi olsa gerek inandığı liderin de bir dönem hapis yattığı Landsberg cezaevinde 2 Şubat 1948'de 45 yaşındayken asılarak idam edildi. Kendisi kurşuna dizilmeyi talep etmişse de mahkeme asılması yönünde karar vermişti.

Mezarı Landsberg'teki Spöttinger mezarlığındadır. Joachim Mrugowsky gibi birçok kıdemli savaş doktorları ile birlikte yatmaktadır.

Yazı için yararlanılan birincil kaynaklar:

(1) Waldamer Hoven'ın Nürnberg'teki ifadeleri için tık tık

(2) The Nuremberg  Medical Trial (Nürnberg Mahkemeleri'nde savaş suçu işlemiş tüm Nazi doktorlarının ifadesinin toplantığı döküman. Belgenin orjinalini okumak için tık tık

(3) Valdamer Hoven'ın 1943 yılında Versuche zur Behandlung der Lungentuberkulose durch Inhalation von Kohlekolloid tüberküloz üzerine yazdığı kitabı. Kitabında deneylerden bahsetmemişse de bazı yerleri Almanya'daki tıp fakültelerinde ders olarak okutulmaktadır. Kitabın PDF'i hali hazırda bulunmaktadır. Tık tık 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder