21 Temmuz 2017 Cuma

Duffer Kardeşler'in velinimeti; Stranger Things

Çocuk filmi gibi ama değil de gibi, çocuklar izleyedebilir ama izleyemeyedebilir gibi....
Spoiler yoktur

2016 yılının yaz dönemi dizi sektöründe hayli kısır bir dönemdi. Taaa kii  Matt ve Ross Duffer adında ikiz kardeşler Stephen King, Steven Spielberg ve John Carpenter'dan bolca esinlenerek Temmuz ayında Netflix üzerinden Stranger Things'i çıkarana kadar...  (Duffer kardeşler filmin senaryosunu Werner Bros başta olmak üzere 20'ye yakın yapımcı şirkete sundular. Ancak hepsi "Bu tutmaz" diyerek onları reddettmişti.)

Dünyada 100 milyondan fazla abonesi olan Netflix'in senaryo danışmanları yaptıkları incelemenin ardından diziye yapımcı olmayı kabul etti. (Duffer kardeşler kendilerinden o kadar eminlerdi ki henüz dizinin 2. sezonu onay almadan 2. sezonun senaryosunu yazmaya başlamışlardı.)



Stranger Things'in başlangıç süreci


Dizinin izleyicide bıraktığı en güçlü etki oyunculuklar. Özellikle çocuk karakterler  Millie Bobby Brown (Eleven), Gaten Matarazzo (Dustin Handerson),  Caleb McLaughlin (lucas Sinclair) ve esas oğlan Finn Wolfhard (Mike Wheeler) işi çok iyi kotarmışlar.

Duffer kardeşler filmde yer alacak başrol oyuncuları belirlemek için ABD ve Kanada'yı gezerek 906 erkek ve 307 kız çocuğunu değerlendirmeye almışlar. Nihayetinde dizideki 5 afacanda karar kılmışlar. Kanımca da tam isabet ettirmişler.

Oyuncu seçimlerindeki en ilginç anlardan biri de başkarakterimiz Eleven rolü için Milli Bobby Brown'ın seçilmesiydi. Brown daha önce Intruders'ın (Davetsiz Misafirler) tüm bölümlerinde oynamış bir kişilikti.  Filmin yönetmenleri karşılarında böyle bir aday görünce en önemli rolü ona vermekte çekinmediler.


Eleven karakteri


Duffer kardeşler dizinin en önemli karakterini Eleven üzerine kurmuşlardı. Bu yüzden de bu rolü oynayacak kişinin 'karakterize' oluşu çok önemliydi. Duffer kardeşler, dizideki başrol karakteri güçlü ve akılda kalıcı kılmak adına Milli Bobby Brown'ın saçlarının kesilmesi gerektiği görüşündeydiler. 12 yaşındaki Brown saçlarının kesilmesi fikrine sıcak baktı ancak bilmediği bir şey vardı. Dizi ekibi Brown'ın saçının kazılmasını istiyordu.

Brown 'saç kazıtma' fikrini kabul etmedi. Hatta bu yüzde dolayı Bronw'ın çekim planları aksadı. Duffer kardeşler akıllıydı. Brown'ı Mad Max yoluyla ikna ettiler.
 Imperator Furiosa (Mad Max: Furry Road) ve Eleven (Stranger Things)
Duffer'lar, Brown'ın saçlarının kesilmesi sonucunda Mad Max'teki Charlize Theron kadar 'muhteşem' gözükeceğini söylediler. Brown ikna oldu ve saçlarını kestirdi. ( Kesim anını ekip videoya kaydetti. Aşağıda görülen videodan izlenebilir)
1984

Dizi 1984 yılında geçmekte. Bu yılın seçilmesinin özel bir nedeni var. Soğuk Savaş'ın ABD ile Sovyet Rusya arasındaki gerginliğin zirvede olduğu bir dönem.

Hem Moskova hem de Washington'daki askeri birimler her iki ülkeyi dakikalar içinde yok edebilecek bir güce sahipler. Tüm dünya diken üstünde.  Dizi Soğuk Savaş'ın bu yönünü üstün körü geçse de muhteşem 'soundtrack'ı, kostüm ve dekorlarıyla bu açığı başarıyla kapatıyor.


Hawkins Kasabası


Dizi ABD'nin sakin bir kasabası olan Indiana'daki hayali Hawkins kasabasında geçmekte. Hawkins sakin dedik ya, bu sakinliği size şöyle anlatalım. Hawkinsliler sıradan insanlar. Kasabada cinayet, hırsızlık, kapkaç, gasp, çete çatışması, uyuşturucu, kaçırılma olayları, çocuk istismarı gibi suçlar yok. Kısaca Hawkinslilerin hayatı Cunda'da Patricia koyunda küçük bir balık restoranı işleten eskinin öğretmeni şimdinin işletmecisi Kemal Bey kadar sıradan.

Gerilim, bilimkurgu, aksiyon tüm öğelerin harmanlandığı bir dizi Stranger Things.  Türünün en iyi örneklerinden.  Gereksiz ve kabından taşan hiçbir diyalog yok.  Dizi Maratonu'nu sevenler için 2 günde bitirilecek türden.

Netflix'in The O.A'den daha iyi alternatif dizisi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder