11 Temmuz 2017 Salı

Avustralya'nın en kıymetli subayı; Sir Cyril Brudenell Bingham White

Avustralya Harp Tarihi'nin en kıymetli askerlerinden; General Sir Cyril Brudenell Bingam White

II. Dünya Savaşı'yla ilgili herkesin bildiği 'portreler'den ziyade bizim isteğimiz kıyıda köşede kalmış ancak savaşa doğrudan etkisi olmuş general ve subay sınıfına mensup askerleri anlatmak. Sir Cyril Brudenell Bingham White da bu kategoriye giren komutanlardan.

Bingham, 23 Eylül 1876'da Melboourne'ün 244 kilometre kuzey batısındaki Victoria'nın St. Arnaud kasabasında doğdu. 'Militarist' düşünceyle yetişti. Lise öğreniminden sonra 1896'da 20 yaşındayken Queensland'daki Sömürge Mili Kuvvetleri'ne katıldı. İngiliz Kuvvetleri'nce Güney Afrika'da 'Avustralya Kolonisi'nde görevlendirildi. II. Boer Savaşı'nda teğmen olarak görev yaptı. (1900)
Boer Savaşı'nda Avustralya Kolonisi'nin komuta kademesi ( 1900)
1900'lü yıllar aynı zamanda Avustralyalıların da kendi düzenli ordularını kurmaya başladığı yıllardı. 1901'de New Australian Army'nin (Yeni Avustralya Ordusu) kurucu komutanlarındandı. Aynı zamanda da ordunun 'asil üye'siydi.

1906'da Birleşik Krallık Ordusu Kurmaylık Sınavı'nı kazanarak British Army Staff College'a (Birleşik Krallık Ordusu Personel Koleji) katılan ilk Avustralya subayı oldu.

Eğitiminden sonra ülkesine döndü ve 1912 yılında Avustralya'da bağımsızlık düşüncesini ateşleyen ilk başbakanlardan olan Birleşik Krallık doğumlu Andrew Fisher'in İşçi Partisi'ne üye oldu. Fisher tarafından aynı yıl Avustralya Askeri Operasyonlar Direktörlüğü görevine getirildi.

1914'te I. Dünya Savaşı çıktığında Australian Imperial Force'un (Beyaz Avustralya İmparatorluk Kuvvetleri) başına getirildi.
Çanakkale Cephesi / Mayıs 1915
18 Mayıs 1915'te yolu yaşadığımız topraklardan da geçti. İngilizlerin isteğiyle komuta ettiği özel birim ile birlikte Çanakkale'ye gönderildi. Mayıs 1915'ten Ocak 1916'ya kadar cephede görev yaptı. Çanakkale'de gösterdiği yüksek dirençten dolayı 'Silence Ruse' (sessiz çalkantı - girdap anlamına gelen bir söz. Avustralya askeri tarihinde sadece başarılı olmuş komutanlara verilen bir unvan) olarak anıldı ve gazilik brövesi aldı.

1916'da Fransa'daki Avustralya Birlikleri'nde General John Monash'ın komutasında görev aldı. Fransa'da kaldığı sürece Napolyon'un savaşlarıyla birlikte taktik-stratejisi üzerine okumalar ve araştırmalar yaptı.

1 yıllık okumalarının ardından Fransa'daki Avustralya ve sömürge kuvvetlerindeki subaylara kurmaylık ve savaş stratejileri üzerine dersler verdi.

Bingham White yaptığı araştırmalardan şu sonucu çıkarmıştı:

1* Savaş Avrupa'da sıkımıştı. Siper hatları geçilemiyordu. Siperlerin yok edilebilmesi top atışıyla mümkün değildi. ( Çanakkale'de bizzat kendisi de tecrübe etmişti). Bu yüzden parça parça operasyonlardan kaçınılması gerektiği görüşündeydi. ( Parça operasyondan kast ettiği, bir siperin veya bir tepenin ele geçirilmesinden ziyade düşman birliklerinin komple o bölgeden tamamiyle süpürülmesiydi. - Çanakkale'deki kara savaşlarında Bombasırtı buna en uygun örnektir. Tepe bir günde 2-3 kez el değiştiriyordu ancak savaşta önemli bir ilerleme de katedilemiyordu-  White'a göre, siper savaşlarında elde edilecek küçük zaferlerden ziyade topyekun bir hücumla düşmanın tüm savunma mevzilerinin dağılması önemliydi. Aslında bir nevi imha harekâtı)

2* Topçu atışının ve cephanenin uygun şekilde kullanılması. ( Askeri terminolojide topçu atışına topçu barajı da denilmektedir.) White, topçu barajı taktiğini ve topyekun hücum stratejilerini nihayet 20 Eylül 1917'de Belçika'da test etme imkânı buldu. Menin Road Ridge Savaşı'nda (Menin Karayolu Savaşı) geliştirdiği tüm stratejileri, birliklerine başarıyla uygulatmayı başardı.

Görev aldığı hatta savaşı siperlere sıkıştırmadı, hareketli ve imha şeklindeki taktiğiyle Almanları Ypres çizgisinden güneye attı. Muharebelerden sonra Britanya basını Cyril Brudenell Bingham'dan artık 'Sir' unvanıyla bahsediyordu.
1918'de savaş sona erdikten sonra Londra'ya döndü. Savaş bitmişti bitmesine ancak Avrupa'da ve çeşitli ülkelerdeki Avustralya ordusuna mensup askerleri ülkelerine geri göndermek büyün sorundu. Bingham askerlerin evlerine sağ salim dönebilmesi için yeniden Belçika'daki üs bölgesine gitti. 1 senelik programla cephede savaşan tüm Avustralyalılar evlerin dönebildiler. Cyril Brudenell Bingham artık Avustralya'da 'Baba' olarak anılıyordu ve henüz daha 43 yaşında bir kurmay albaydı.

Savaştan sonra Britanya ordusunda geçici görevler aldı. 1925'te Hindistan'daydı. Delhi'de Britanya ordusuna bağlı birlikleri komuta etti.

1928'de emekli olmak istediğini iletti. Doğduğu kasaba olan Victoria'ya geri döndü. Buangor yakınlarında kendisine bir ev aldı. Avustralya'da 'Otlak Mülkiyeti' olarak geçen alanda çiftçilik yaptı.

12 yıllık huzurlu yaşamından sonra 1940 yılında yeniden orduya çağrıldı. 64 yaşındaydı. General olarak yeniden Australian Imperial Force'u (AIF) komuta etmek üzere görevlendirildi. Nasyonal Sosyalist Almanya'nın ordusu Wermacht, Avrupa'da kelimenin tam anlamıyla taş üzerinde taş bırakmamıştı. Paris, Brüksel, Amsterdam, Varşova, Prag, Kopenhag, Oslo, Lüksemburg düşmüştü. Britanyalılar böylesi bir zamanda yine eski dostlarının kapısını çaldılar. Sir Cyril Brudenell Bingham White savaşmak üzere yeniden cepheye gidecekti.

Bingham White, başkent Canberra'ya dönerek hemen savaş üzerine planlar yapmaya başladı. Britanya'dan gelen bir kurmay heyeti de onun planlarına eşlik ediyordu.
13 Ağustos 1940'da  Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne bağlı uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Kazanın nedeni ilginçtir belirlenemedi. Sabatoj veya düşman saldırısı olma ihtimali çok çok düşüktü. Ayrıca Avustralya böyle bir saldırı için oldukça uzak bir konumdaydı. Kaza raporlara sade bir 'Pilotaj hatası' olarak geçti.
Kazanın olduğu yere Sir Cyril Brudenell Bingham White adına bir anıt mezar dikildi
Ölümü Avustralya'da büyük üzüntüye neden oldu. Avustralya Harp Tarihi'nin yetiştirdiği en önemli komutanlardandı.

Sir Cyril Brudenell Bingham White o uçak kazasında ölmeseydi belki de askeri kariyerinde daha birçok başarıya imza atacaktı.

Yazıda yararlanılan birincil kaynaklar:

Rosemary DerhamThe Silence Ruse / Escape From Gallipoli  (2000) (Kitaba erişim için tıklayın)

The story of how the Anzacs evacuated Gallipoli in defeat in 1915 - Makaleye erişim için tıklayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder