20 Temmuz 2017 Perşembe

Luftwaffe'deki en üst düzey Yahudi; Hava Mareşal Erhard Milch

Erhard Milch Lufteaffe'nin kurucularından ve gelişimini denetleyen Alman Saha Mareşali'ydi.
Erhard Milch 30 Mart 1892'de Norveç Uskumrusu, balıkçıları, ekşi şarapları ve askeri deniz müzesiyle bilinen Prusya kasabası Wilhemshaven'da doğdu. Babası Anton Milch Yahudi kökenli bir eczacıydı. Annesi Kaiserliche Marine'di. (Erhard Milch Yahudi kimliğini Nasyanol Sosyalist ideolojiyi benimsediğinde de saklamamıştı.)

O dönem evlerdeki her erkek Alman çocuğu gibi Prusya ekolüyle yetişmek ve asker olmak istiyordu. 18 yaşında Alman Kara Kuvvetleri'ne girdi. (Kayzer Almanyası / Prusya Krallığı) Okuldan 22 yaşında Topçu Teğmen olarak mezun oldu. Mezun olduğu yıl, okulda öğrendiklerini test etmek için kendini Harp Sahası'nda buldu. I. Dünya Savaşı başlamıştı...
Erhard Milch'in 1916'da kullandığı Hava Gözlem Casus uçağı / Kayzer Almanyası
Okul yıllarından tanıştığı  Col Walter Aschoff'ın önerisiyle Kara Kuvvetleri'nden Deutsche Luftstreitkrafte'ye (Alman İmparatorluk Hava Servisi) geçerek burada görev yapmaya başladı. 1914-16 yılları arasında uçuş dersleri aldı. Teğmen Pilot Aschoff onunla yakından ilgilendi. 1916 yılının Kasım ayında ilk gözlem uçuşlarını yaptığı Batı Cephesi'ndeki Fransız siperlerinin zayıf noktalarını tespit ederek Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na istihbarat olarak geçti.

1917'de Hava Gözlem uçuşlarından cephe gerisine çekildi.  1918 yılına kadar cephe gerisinde uçuşları organize eden Alman Hava Kuvvetleri Uçuş Operasyonu bölümünde yüzbaşı olarak görev yaptı.
Sonrada Luftwaffe'de Hava Kuvvetleri Komutanı olacak olan Teğmen Hermann Göring / 700 kiloluk Fokker D.VII'siyle Batı Cephesi'nde poz verirken - 1915)
Savaşın ardından Weimar Cumhuriyeti'ndeki görevinden istifa etti. Sivil havacılık çalışmalarına ordudan arkadaşı hava pilot Gotthard Sachsenberg ile Danzig'de devam etti. Kendilerine Lloyd Luftdienst adında bir hava yolu şirketi kurdular. (Almanya'daki ilk sivil havacılık taşımacılığını da Erhard Milch ile arkadaşı Gotthard Sachsenberg gerçekleştirmiştir)

2 senede şirketin kâr marjını büyüterek 1923 yılında Aero Union ile birleşerek Deutsche Aero Lloyd'u kurdular. Sachsenberg ile Milch sivil kariyerindeki yükselişlerine devam ettiler. Uçakları uçurmaktan ziyade uçağın teknik ve motorize özelliklerinden de anlıyor olmaları onların en büyük niteliğiydi.
I. Dünya Savaşı'nda Kayzer Almanyası'nın pilotları 700 kilo ağırlığında 200 KM'lik menzile sahip el ile bomba atabilen Fokker D.VII uçaklarını kullanmışlardı / Fotoğraftaki subay Rudolf Stark 1917)
1925 yılında Danziger Luftpost şirketini kurdular ve en büyük hissedarları oldular. Milch, 1926'da Luftpost ile Deutscher Aero Lloyd firmasını birleştirdi. (Hitler'in 1933 seçimlerini kazanmasındaki en önemli faktörlerden biri propagandaydı. Hitler, hava araçlarını seçim kampanyasında kullanan dünyadaki ilk liderdi. Öyle ki sabah Münih'te halka hitap eden Hitler öğleden sonra Stutgart'a geçiyor akşamında da Berlin'de halka sesleniyordu. Hitler'in bir günde üç farklı Alman şehrinde konuşmasının sebebi hava ulaşımıydı. Rakipleri gerek yeterince ödenek bulamadığı gerekse sivil havacılık unsurlarının Milch ve Sachsenberg'in tekelinde olmasından dolayı muhalif ve Hitler ile iktidar mücadelesi veren politikacılar hava ulaşım aracı bulamıyorlardı. Milch ve Göring, Hitler'in iktidara gelmesine böylesi önemli bir katkı sundular)
Hitler'i taşıyan Focke-Wulf FW 200 Condor tipi uçak ( 1932 Seçim Kampanyası)
1933 yılında Nasyanol Sosyalist düşünce Almanya'da iktidara gelince Hermann Göring ve Ernst Udet tarafından kurulan Reichsluftfahrtministerium'da (Reich Hava Kuvvetleri Merkezi) Erhard Milch Devlet Sekreteri olarak görevi başladı. (Milch ile Göring 1920'li yıllardan beri tanışıyordu)

Göring, Hava Kuvvetleri kadrolarını yetkin pilotlardan oluşmasını istiyordu. Bunun için dönemin en iyi hava subaylarını orduya asker olarak çağırdı. Adolf Galland ve Eric Hartman, bunlardan sadece birkaçıydı.


Luftwaffe'nin kuruluş süreci


Erhard Milch, sivil havacılık şirketini yönettiği günlerde Adolf Hitler'in NSDAP'ına yakından ilgi duyuyordu. Ayrıca Göring de yakın arkadaşıydı. Goering ile Milch sürekli olarak Bavyera'da, Münih'te ve Berlin'de hava kuvvetlerinin geliştirilmesi ve Nazi Partisi'nin iktidara gelmesi için strateji ve planlamalar üzerinde çalıştı. Nihayet Hitler Ocak 1933'te iktidara geldi. Milch de Göring'in yardımcısı olarak Silahlanma Üretiminden Sorumlu Savaş Bakanı oldu.


Gestapo'dan Milch'e 'Yahudi' sorgulaması


Gestapo 1935'te babası Anton Milch, Yahudi olduğu gerekçesiyle Erhard Milch'e soruşturma başlattı. Milch'in arkası güçlü olduğu için Gestapo Milch'i yalnızca tehdit ederek görevinden istifa etmesi konusunda onu zorladı. Hermann Göring'in de yardımlarıyla Milch soruşturmadan hiçbir zarar görmeden sıyrıldı.

1938 yılında Milch askeri kariyerindeki yükselişini sürdürdü. Luftwaffe, üç sene içerisinde dönemin en korku duyulan hava kuvveti haline gelmişti. Milch tüm bu katkılarından dolayı Albay rütbesine yükseltildi.

Luftwaffe'den korku duyulmasına sebep olarak Milch'in emriyle Diktatör Franco'ya destek amacıyla Alman Hava Kuvvetleri'nin 2 Nisan 1937'deki Guernica bombardımanı gösterilir.
1937 / Bombardıman esnasında harabeye dönen Bask şehri. Cenazeler sokaklara savrulmuş durumdaydı
Operasyonun adı Operation Rügen'di. Luftwaffe'ye bağlı 'Blue Condor Legion' ve İtalyan Faşist yönetimine bağlı 'Aviazione Legionaria'ya bağlı uçak filoları Bask bölgesindeki Guernica'yı tamamen yerle bir etmişti. Luftwaffe artık Avrupa'nın en ürkütücü ve korku duyulan hava gücüydü.

Erhard Milch, Hermann Göring ve Ernst Udet eserleriyle gurur duyuyorlardı...


1939-1940 Avrupa'nın işgali


Blitzkrieg Harekâtı'nın önemli bir kısmı zırhlı ve mekanize tank birliklerini temel alsa da, Stuka (Junker Ju 87 /Alman Hava Kuvvetleri'nin hafif bombardıman uçağı. Özellikle ikili çatışmalar için tasarlanmıştır. Hafif ve çevik gövdesi sayesinde Alman pilotlar müttefik ve Sovyetler ile yapılan birçok taaruzdan zaferle çıkmıştır. Alman pilotlarının havacılıktaki başarısının önemli bir parçası Stuka'dır.) dalış bombacıları da operasyonun önemli bir parçasıydı.
Blitzkreig Harekâtı'na katılan Junker 88 / Stuka
Heinz Guderian'ın komutasındaki tanklar Fransa'nın Arden ormanlarını geçerken Luftwaffe'ye bağlı Dornier 17, Junker 88 ve Heinkel III uçakları Fransa'nın tüm kasaba ve şehirlerine bomba yağdırıyordu. Fransız askerleri mevzilerinden kafalarını çıkaramadılar. Tek güvendikleri Maginot Line'dı. (Majino Hattı) Ancak Almanların onlara sağ gösterip sol vurarak Arden ormanlarını geçmiş, Magino Hattı'nı etkisiz hale getirmişti.

Fransa'nın tümüyle işgalinin ardından Wermacht kuzeye yönelerek sırasıyla Belçika, Hollanda, Danimarka ve Norveç'i işgal etti. Wermacht'ın zırhlı birliklerinin karada ilerlemesinin en büyük nedeni Stuka'ların bitmek bilmeyen hücumlarıydı. Stukalar öylesine sert dalışlar yapıyordu ki yere 50 metre kadar alçalarak düşman hattındaki mevzilerin tahrip edilme oranını yüzde yüze yaklaştırıyordu.

Hitler'in özel hava birimi olan Luftflotte V, Norveç ve Danimarka'da direnen tüm güçleri dümdüz etmişti. Tüm bu operasyonları yöneten isim Erhard Milch'ti. Blitzkrieg Harekâtı'nın başarıyla neticelenmesinden sonra bizzat Hitler tarafından Generalfeldmarschall (Türkçe karşılığı Saha Mareşali olan rütbe savaşta başarı göstermiş Alman kurmaylarına verilen en yüksek rütbelerdendi) rütbesine yükseltildi.



1941-1942 Rusya'nın işgali / Milch gözden düşüyor


Almanya'nın çılgın planlarından biri de tarihin en büyük kara harekâtı olarak bilinen Barbarossa Operasyonu'ydu. Plana göre Alman Generalleri Ocak 1942'ye kadar nihai zaferi elde edeceklerine emindi. Generaller kurmaylarına "Yeni yılı evimizde kutlayacağız" sözünü söylemişti.

Ancak Rusya cephesi tarihin her döneminde çetindi. Napolyon Bonapart, Rusya seferinde Rus ordularını dağıtmıştı ancak General Kış dediği Rusya'nın sert, buzlu ve soğuk iklimini geçememişti. Almanlar Rusya'nın sert kışını biliyorlardı ancak savaşın kışa uzamayacağından çok emindiler. Bu yüzden Doğu Cephesi'ne giden askerlere kışlık kamuflaj verilmemişti.

1941 Haziranı'nda savaş başladığında Almanlar tıpkı Blitzkrieg'de olduğu gibi hızlı ilerleme kaydettiler. Ağustos ayında Moskova'ya en yakın şehir olan Smolensk'e ulaşmışlardı. Rusya'yı Volga, Leningrad ve Kırım üzerinden kuşatan Alman ordusu çemberi daralttıkça daha sert direnişle karşılaştı.

Erhard Milch'de bu dönem gözden düşmeye başladı. Çünkü Wertmacht, havadan yeterince destek alamıyordu. İaşe ve yiyecek problemi başlamıştı. Özellikle Ekim ve Kasım yağışları Almanları çamura saplamıştı. Ordunun ilerleyişi durmuştu. Milch'in kontrolündeki Hava Kuvvetleri Doğu Cephesi'ndeki askerlere yeterince yardım edemiyordu.
Tıger I tankları Barbarossa Harekâtı'nda cephenin en önünde savaşan zırhlı birliklerdi
1935'ten beri ilk kez Milch'in Luftwaffe'ındaki otoritesi sorgulandı. Hermann Göring de desteğini eski dostundan esirgemişti. Ancak Milch kolay teslim olacak karakterde biri değildi. SS lideri Heinrich Himmler ve Propaganda Bakanı Joseph Goebbels ile işbirliğine gitti. Milch'e göre Doğu Cephesi'ne yardım gitmemesinin sebebi Göring'in yeterli benzini orduya sağlamamasıydı. Prag ve Ukrayna'daki Luftwaffe pilotlarının en büyük memnuniyetsizliği uçaklara yeterince yakıtın verilmemesiydi.
Kursk muharebelerinde Alman sızmaları / Temmuz 1943
1943 yılındaki başarısızlık ve Kurs muharebesinin kaybedilmesinin ardından Milch'in Hitler'e karşı kozu iyice düşmüştü.  Göring nüfuz ve gücünü de kullanarak Hitler'i etkilemişti. Erhard Milch'in Haziran 1944'te Müttefikler'in Normandia ( D Day) ve Sicilya kıyılarına çıkarma yaptığı günlerde istifası istendi. Milch, Hava Kuvvetleri Genel Sekreterliği ve Silanlanma Bakanlığı'ndaki görevlerinden istifa ederek Albert Speer'in kontrolünde çalışmayı sürdürdü.

Savaş sona erdiğinde Erhard Milch, Almanya'dan kaçmaya çalıştı. Ülkeden çıkmayı başarabildi ancak Baltık sahilinde Müttefik askerlerine yakalandı. 4 Mayıs 1945'te de tutuklandı. Onu yakalayanlar kaptanlığını Derek Mills-Roberts'ın yaptığı İngiliz Komanda Tugayı'ydı.
Alman kurmay sınıfının en üst düzeyleri Nürnberg'te yargılanıyor ( Temmuz 1946)
Nürnberg mahkemelerinde Birleşik Devletler'ce 'Savaş suçlusu' olarak yargılandı. Ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. 9 yıl  Landsberg cezaevinde  kaldıktan sonra Haziran 1954'te serbest bırakıldı. Geride kalan hayatında bir daha hiç uçağa binmedi.

1953 yılında Batı Almanya'nın ulusal havayolu firması Lufthansa'dan teklif aldı. Ancak o artık sakin bir hayat geçirmek istiyordu. 1956 yılında Düsseldorf'a yerleşti. Geri kalan hayatını klasik bir tabirler çiftçilik yaparak geçirdi.

25 Ocak 1972 yılında 79 yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi Lüneburg'daki Zentral Şehir Mezarlığı'ndadır.

Birincil Kaynakça:

David IrvingGöring's deputy, architect of the German air force and founder of Lufthansa:The Rise and Fall of the German Air Force - Kitabı okumak için tıklayın

The Estate of  General Field Marshal Erhard Milch / Hakkında yazılanları okumak için tıklayın

The Rise and Fall of the Luftwaffe: The Life of Field Marshall Erhard Milch - Kitaba erişmek ve okumak için tıklayın (Kitabın orjinali Amazon.com'da bulunmaktadır)

Harp Tarihçisi Rob Hopmans, Erhard Milch'in mezarını fotoğraflamıştır. Fotoğraflar için tıklayın

Guernica Bombardımanı tık tık

Heinz Guderian - Bir Askerin Anıları / Kastaş Yayınları (Baskı yılı 1981)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder