8 Temmuz 2017 Cumartesi

Hitler'in 'Akıl hocası'; Max Amann

Max Amann

Hitler'in I. Dünya Savaşı'nda başçavuşu ve her zaman akıl hocası

Bavyeralı SS Obergruppenführer (Üst grup önderi - sadece özel dereceli SS subaylarına verilen rübe- ) rütbesine sahip SS subayı.

Max Amann 24 Kasım 1891 yılında Münih'de doğdu. Alman Kara Kuvvetleri Harp okulunda yetişti. Askeri okulda kuzey niteliği öğretildiği için Prusya ekolüyle yetişen bir subay oldu. I. Dünya Savaşı'nda 16. Bayerischen Rezerv Piyade Alayı'nda (Bavyera Yedek Piyade Alayı) görev yaptı. Aynı zamanda o dönem Korporal (Onbaşı) Adolf Hitler'in de başçavuşluğunu yaptı. I. Dünya Savaşı'nda Batı Cephesi'ndeki sıcak siper savaşlarında şarapnel patlaması sonucu gazi oldu. Sol kolunu kaybetti.
Savaştan sonra imzalanan Versay Anlaşması'na karşı çıkanlardan biri de oydu. 1919 yılında Weimar Cumhuriyeti, Almanya genelinde bir seçim yaptı. (Bu seçimlerde kadınlar ilk kez demokratik haklarını kullanarak oy kullanmışlardır) Seçimi sosyal demokratlar kazandı.
Weimar Cumhuriyeti'ne bağlı kolluk kuvvetleri olayları yatıştırmakta zorlanıyordu
Seçimden sonra Almanya özellikle de Berlin merkezli karıştı. Komünistlerle - Alman Milliyetçileri arasındaki sokak çatışmalarında zaman zaman ölümler de yaşandı. Berlin'de kaos hâkimdi. Sovyet Devrimi'nin filizleri de Almanya'ya kadar uzanmıştı. Bu kez de seçimi kazanan sosyal demokratlar ile komünistler arasında sokak çatışmaları çıktı.
Komünist bir lider halka hitap ediyor
Max Amann olayları bir süre dışarıdan izlemekle yetindi. 1921 yılının mart ayında Münih'te bir sokak afişi gördü. Afişte, Adolf Hitler'in Bavyera'da bir barda konuşma yapacağı yazıyordu. Amann, savaş boyunca yanında görev aldığı Hitler'le yeniden temas kurmak üzere konuşma yaptığı bara gitti.

Hitler ile Max Amann'ın NP'ye katılımı

Hitler savaştan sonra Berlin'e dönmüştü.  1919 yılında Weimar Cumhuriyeti'ne bağlı ordu tarafından saha casusu olarak görevlendirilmişti. Görevi, Anton Drexler tarafından kurulan Nasyonal Parti'yi (NP) izlemek ve rapor etmekti. Ancak Hitler, 2 yıl boyunca izlediği partinin düşüncesinden ve fikirlerinden etkilenerek ordudaki görevinden istifa etti. 1921 yılının Ocak ayında henüz 40 kişilik olan gruba katıldı.

Hitler'in de katılımıyla partinin ismi değiştirilerek Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP - Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) adını aldı. Armaları da Aryan ırkın yüceliğini temsil eden 'gamalı haç' olarak belirlendi.

Hitler, retorik ve hitap yeteneği sayesinde 6 ay gibi kısa bir sürede partinin lideri konumuna geldi. Onun en yakın destekçileri de Hitler konuşurken arkasında bayrak tutan Joseph Goebbels ile cepheden silah arkadaşı Max Amann oldu.
1924 / Landsberg - Hitler'in cezaevinde çekilmiş nadir fotoğraflarından biri
Hitler'in siyasi danışmanlığını da yürüten Amann, Birahane darbesinden sonra Landsberg'de 4 buçuk ay hapis yattı. Hapisten sonra Oberzalzberg'e geçerek Hitler ile birlikte çalışmaya devam etti. Mein Kampf'ın ikinci bölümünü yazan kendisidir.
Mein Kampf'ın ilk baskısı
Hitler'in 'akıl hocası' dedik ya neden olduğunu anlatalım.

Hitler, Kavgam kitabını yazdığında isim olarak "Yalanlar, aptallık ve korkaklıklara karşı dört buçuk yıl mücadele" ismiyle yayımlamayı düşünüyordu. Ancak Amann, kitabın isminin çok uzun olduğunu belirterek 'Mein Kampf' olarak değiştirilmesini önerdi. Hitler de öneriyi kabul etti.

1930'lu yıllarda Amann, Nazi partisinin propaganda yayın organı olan Völkischer Beobachter'in Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. Hitler'in Mein Kampf kitabının da basıldığı Eher Verlag yayınevinin kurucu ve yayın yönetmeni oldu. Yayınevinde Nazi ideolojisinin anlatıldığı makaleler ve kitaplar yayımladı.

Bunun dışında 'Das Schwarze Korps', 'The Black Corps' isimli SS yayınlarını Almanca ve İngilizce olarak çıkardı.

Adolf Hitler'in 30 Ocak 1933'te Reich'ın lideri olarak seçildiğinde kendisi de Nasyonal Sosyalist Parti'nin Reich Basın Odası (Reichsleiter Reich) Şefi oldu.

Max Amann'ın asıl yükseldiği yıl 1934'e denk geliyordu. SA (Sturmabteilung) şefleri Edmund Heines (Homoseksüel olduğu için parti ve Hitler tarafından gözden çıkarılmıştı) ve Ernes Julius Röhm'e yönelik suikast sonucunda SA'nın da kontrolü tamamen Hitler'e geçti. ( Suikast dedim çünkü Röhm ve Heines bıçaklanarak öldürüldü. Bundan dolayı bu geceye Uzun Bıçaklar Gecesi denildi. 30 Haziran ile 1 Temmuz arası meydana gelen olayda 82 asil SA üyesi öldürüldü )
SA Şefi / Edmund Heines
Max Amann, 1936 yılında SS Obergruppenführer (Üst grup önderi - sadece özel dereceli SS subaylarına verilen rübe- ) rütbesine yükseltildi.

1939 yılında Büyük Savaş ( II. Dünya Savaşı) başladığında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'yle ilgili propaganda metinleri çıkardı. Dergicilik ve 'gazetecilik' faaliyetlerinden olağanüstü paralar kazandı. Dönemin en zenginlerinden biri oldu.

Max Amman, savaştan sonra Müttefiklerce tutuklandı. 8 Eylül 1948'de on yıl hapis ile cezalandırıldı. Cezasını ödemek için çalışma kampına gönderildi. Çalışma kampındaki kötü koşullardan dolayı sağlığı bozuldu ve Münih'te bir cezaevine kapatıldı. Tutuklandıktan 5 sene sonra 1953 yılında serbest bırakıldı.

Savaş suçlusu sayıldığı için tüm mal varlıklarına Müttefiklerce el konuldu. ( El konulan para ne Doğu ne de Federal Alman hükümetlerine bırakıldı. Para Müttefiklerce paylaşıldı)
1957 yılında yaşadığı kötü koşulların da etkisiyle hayatını kaybetti. Mezarı Münih'teki Ostfriedhof'tadır.

Amann, hiçbir zaman ön plana çıkan bir kişilik olmadı. Alman arşivlerine baktığımız zaman ve eski fotoğraflarda Amann ile ilgili görsellere rastlamak pek mümkün değildir. Amann hiçbir zaman da ön planda olmak isteyen biri olmadı ancak o Nazi partisi ve Hitler için hep vazgeçilmez bir kişilik oldu.

Kaynakça:

(1) James Pool, Who Financed Hitler: The Secret Funding of Hitler's Rise to Power (1979) Kitabı okumak için tık tık

(2) Alan Bullock, Hitler: A Study in Tyranny (1962) (Kitabın PDF'ini edinebilmek mümkün. Baskısı yok ancak Amazon.com'da bazı kullancılar tarafından satılmaktadır. )

(3) Erich Kempka, I Was Hitler's Chauffeur: The Memoirs of Erich Kempka ( 1951)

(4) Konrad Heiden, Der Führer – Hitler's Rise to Power  -  1944 (Max Amann'ın yaşadığı dönemde yazıldığı için en önemli kaynak kitaplardan biridir.  Konrad Heiden, hem Wiemar Cumhuriyeti hem de Hitler döneminde olayları yakından takip etmiştir. Yazdıkları çok önemlidir. Kendisinin bir de Hitler'in otobiyografisini anlattığı kitabı da vardır)

Speech by Max Amann at Nuremberg (1936)

Kaynakçaya yazılan kitapların görselleri:
Konrad Heiden - Der Fuehrer
James Pool, Who Financed Hitler: The Secret Funding of Hitler's Rise to Power

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder