5 Temmuz 2017 Çarşamba

Super High Me

Super High Me, Super Size Me'den etkilenerek  Doug Benson isimli komedyenin (sizler Stand Up'çu demeyi seviyorsunuz) 2 aylık 'Marijuana' hayatını odağına alan bir belgesel.

Öncelikle Super High Me belgeseline ilham olan Super Size Me'den bahsedelim. Amerika'daki fast-food yeme alışkanlıklarını konu alan belgesel, yapımcı Morgan Spurlock'ın bir ay boyunca her gün ve her öğünde McDonald's ürünlerini yemesini anlatmakta. 1 ayı hamburger, patates ve kola yiyerek geçiren Spurlock'ın ay sonunda sağlığı ciddi oranda bozulur. Kilo alır, kolestrolü yükselir, karaciğerinde de yağlanma olur.

Belgesel her ne kadar McDonald's üzerinden tüketim kültürünü eleştirse de McDonald's'ın da reklamını yapmaktan geri durmaz. (Belgeselin en büyük sponsor desteği yine McDonald's'tır. Reklamın iyisi kötüzü olmazdı dimi?)  Belgeselin alt metni üzerinde -en azından bu yazıda- durmayacağız. (Başka bir yazının konusu olacak ama)

Bu yazıdaki konumuz Super High Me.

Super High Me belgesinde, komedyenimiz Doug Benson'ın tercih ettiği yol daha farklı. Benson'ın en büyük sosyal zevklerinden biri Marijuana içmek. Esrarı o kadar seviyor ki 1 ay boyunca içmeyecek olması onu henüz ilk saatlerden itibaren zorluyor.

Belgesel Denson'ın gün gün yaptıklarına odaklanıyor. Komedyenimiz, 'Marijuana'sız geçirdiği günlerde farklı farklı aktiviteler yapıyor. Zeka testlerine giriyor. Akciğer filmi çektiriyor. Her gün sahneye çıkıyor ve yaşadıklarını anlatmaya devam ediyor. Oldukça da komik. Stand Up'ları kapalı gişe oynuyor.
Nihayet 1 ay doluyor ve Marijuana içeceği gün geliyor.

Adeti olduğu üzere saat tam 16:20'de ilk Marijuana'sını içiyor. Komedyenimiz artık inanılmaz mutlu, rahat. 1 ayı ot içmeden geçirmenin zor olmadığını söylüyor ve şimdi 1 ay boyunca her gün ot içecek.

Günler bir bir geçiyor. Benson, yine aynı zeka testlerine giriyor. Zeka testini 'Marijuana'lı kafayla daha iyi bir derece elde ediyor. Keza akciğer filmi de temiz çıkıyor.

Ana akım medyanın yazdığının aksine doğal bir otun vücuda hiçbir zararı olmuyor.

Benson, esrar bağımlılığını bir bağımlılıktan ziyade insanların tercih ettiğim bir sosyal aktivite olarak görüyor.

Belgeselde dikkat çekilen konulardan biri de alkol ile esrarın karşılaştırılması.
Dünyada her yıl 500 bin kişi alkol zehirlenmesinden yaşamını yitirirken esrara bağlı ölüm henüz gerçekleşmedi. Bir insanın esrar içerken ölme ihtimali, bir kargo uçağına konulan 1 tonluk esrarın uçak havadayken yere üstelik de bir insanın kafasının üzerine düşmesi kadar az bir orana sahip.
Belgeselde sigaranın, tütünün ve alkolün zararlı etkileri bilimsel olarak kanıtlanmışken esrarın henüz bilimsel olarak kanıtlanamayan ve asparagas ana akım haberlerden öteye geçemeyen bilgilerin dışında esrarın aslında insanları ne kadar rahatlattığının da üzerinde duruluyor.

Super High Me  aslında bir nevi 'Cehennem'e Övgü' etkisi yapıyor bünyede.

İlginizi çekebilecek ve ufkunuzu genişletebilecek bir belgesel.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder