30 Mart 2017 Perşembe

Paris'i kurtaran komutan; Mareşal Omar Bradley

Fransızların minnet duyduğu ABD'li komutan.

Türk harp tarihçilerine göre nam-ı diğer Paris Fatihi.

Komutanların kutbu.

Deha, stratejist.

Normandia çıkarmasını bizzat planlayan komutan.

Savaşçı yönününü Kızılderili atalarından aldığını söylemiştir. ABD iç savaşından sonra Amerikan ordusuna subay yetiştirmesi amacıyla bizzat George Washington tarafından kurulan West Point / Birleşmiş Milletler Akademisi'ndeki eğitimini birincilikle bitirdi.  I. Dünya Savaşı'nda cephede aktif görev almadı.

1929 yılına kadar askeri akademide dersler verdi. Harp tarihi üzerine okumalar gerçekleştirdi. Türk savaş sanatına hayranlık duyduğunu da belirten Omar Bradley, ilk ciddi sınavını II. Dünya Savaşı'nda verdi.

ABD'nin savaşa girmesi gerektiğini ve böylece dünya siyasetinde İngiltere'den daha aktif konuma geleceği görüşünü savundu. - Bu düşüncesi onu savaşın sonunda haklı çıkaracaktı-

1942'de ilk görev yeri olarak Fas ve Cezayir'e gitti. Meşale Harekâtı'nı başarılı şekilde yürüttü. Cezayir ve Fas'ı Almanlar'dan geri aldı.

Bradley, İngilizlerin savaştaki yetersizliğini ilk kez Fas'ta gördü. Nazım Hikmet'in Makartır diye bahsettiği General Douglas MacArthur'a sunduğu raporda cephe savaşlarındaki tüm yükü ABD askerlerinin çektiğini belirtti.

Bradley, 1943 yılında Avrupa'nın Nasyonal Sosyalist işgalinden kurtarılması için 1'inci Ordu Komutanı olarak Birleşik Krallık'a görevlendirildi. 1 senelik hazırlıklar sonucu bizzat Bradley'in son ıslak imzasıyla Normandia planı aktif hale getirildi. (Normandia çıkarmasının detaylı anlatımı daha sonraki yazılarda işlenecek)

Bradley, çıkarmada bizzat ABD birliklerini komuta etti. Karaya ayak basan 1'inci Ordu'nun askerleriyle birlikte Bradley de Fransız topraklarına girmiş oldu. 25 Ağustos sabahı da yine kendisine bağlı 12'inci Ordular Komutanlığı ile birlikte mavilerin şehri Paris'e girdi.

Bradley ardından Lüksemburg'u Nasyonal Sosyalist işgalden kurtardı.  Lüksemburg üzerinden Belçika'ya ve Hollanda'ya geçti. Benelüks ülkelerinin özgürlüğüne kavuşturulmasına yardım etti. Bradley Belçikalıların, Hollandalıların ve Fransızların bu yüzden saygısını kazanmış en yüksek rütbeli Amerikan komutanıdır.

Savaştan sonra ABD'ye döndü. 1953 yılına kadar ABD ordusunda görev yaptı. 5 yıldızlı rütbeye kadar çıktı. Mareşal unvanını aldı.

Kaynaklar:

A Soldiers's Story / by Omar Bradley / 1951 Erişim için tık tık 

A General's Life: An Autobiography / by Omar Bradley / 1984 Erişim için tık tık

Son not

Ne yazık ki Omar Bradley hakkında çevirisi yapılmış veya hayatını anlatan Türkçe kaynak bulunmamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder