9 Mart 2017 Perşembe

Danimarka'nın ilk suç filmi; Pusher

17 yaşında Kopenhag Güzel Sanatlar Fakültesi'ni bitirip sinema eğitimi görmek için ABD'nin New York kentine giden Nicolas Winding Refn, henüz 24 yaşındayken Danimarka'nın ilk suç filmi Pusher'ın senaryo yazımını tamamlamıştı. Filmi çekmek için New York'tan Kopenhag'a dönen Refn, film için aylarca sponsor arar. Nihayet 1995 yılında  filme sponsor bulunur ve kayıt tuşuna basılır.

Mads Mikkelsen ( Tony) Kim Bodnia ( Frank / Pusher)
Pusher'da en kısa tabirle Kopenhag'ın çeteleri, uyuşturucu ile dolu yeraltı dünyası anlatılıyor.Film Dogma 95'in 7 altın kuralından biri olan 'kameranın elde taşınıyor olması'yla başlar. Kim Bodnia tarafından canlandırılan Frank'in, Kopenhag'ın en belalı mafyasıyla başı büyük derttedir. Filmin açılış sekansında da Frank hızlı hızlı yürür ve Tony ile buluşmak için bir bara girer. Refn'in kamerası da dinamiktir ve Frank'i adım adım izler.  

1995 yılına kadar sadece kısa filmlerde oynamış Mads Mikkelsen, efsane bir Tony karakteri sergileyerek Danimarka sinemasının en iyi oyuncusu olacağının da sinyallerini ilk filmiyle verir. İzleyici Tony'i öylesine sever ki Refn, 8 yıl sonra Pusher II'yi çekmek zorunda kalır. Zorunda dedim çünkü Refn, Pusher'ı tek filmlik planlar. Ancak olağanüstü bir baskı ve izleyicinin Tony'nin geçmişini merak etmesi Refn'i II. film için mecbur kılar. 

Pusher, her ne kadar durağan yapıda olsa da Refn'in kendine özgü sinematografisiyle sindirilmesi kolay bir kara-mizah/suç filmi haline dönüşür ve klişe bir söylemle tüm dünyada da hatırı sayılır bir başarı elde eder.

Pusher ve Dogma 95

Pusher'da gelişi-güzel aksiyon sahneleri yok. Çekimlerin tümü stüdyo dışı ortamda yapıldı. Sahneler için  herhangi bir set kurulmadı. Filmin tamamı doğal mekânda çekildi. Yapay ışık kullanılmadı. Ses kurgusunda oyuncuların sesleri görüntülerden ayrı olarak üretilmedi. Filmdeki tüm sesler tamamen Boom operatörünün elinden çıkma.

Film, 35 MM formatında çekildi. Yönetmenin ismi jenerikte yazmadı bu yüzden film vizyona girene kadar Nicalas Winding Refn'in ismi hiçbir yerde duyulmadı. Optik numaralar yapılmadı ve filtre kullanılmadı.


Kısaca Refn ilk filminde, 1 sene önce manifestoya baş imzayı attığı Dogma 95'in tüm kurallarına uydu. Danimarka sineması da Avrupa başta olmak üzere dünya da yavaş yavaş olumlu tepkiler görmeye başladı.

Pusher'ın Soundtrack albümü

Filmin bir diğer övgüyü hak eden tarafı da 'Soundtrack' listesi.

Seçilen müzikler, en az film kadar dinlenilmeyi hak ediyor.

Filmin soundtrack listesi şöyle:

The Prisoner - Pusher / Theme ( Favorim)

The Prisoner -  Summers Got The Color

The Prisoner - Street Rat

The Prisoner - Unhole

The Prisoner - Into the Sun

The Prisoner - Air Guitar

Bleeder - Jeg Skal Oe Ved Arresoe

Bleeder - Knuchlehead

White Zombie - Super Charger Heaven

Kyed - For a While

Kyed - Beautiful Day

Koxbox - Fuel On

Koxbox - Ambivalentino

Kocbox - Midnight at The End

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder