29 Mart 2017 Çarşamba

II. Dünya Savaşı komutanları; General Patton

Mükkemmelliyetçi. Disiplinli. Asker.

ABD ordusunun saygısını göstermek amacıyla ilk olarak Kore Savaşı'nda kullanılan M serisi tanklara Patton isminin verilmesine vesile olan kumandan.

1945 yılı. ABD ordusu Berlin'e batıdan girmiştir. Patton, Berlin sokaklarına ayak basan ilk komutandır aynı zamanda. Rus Mareşal Zhukov ile bir kahve sohbetinde buluşurlar. Zhukov övünçle Sovyet T-34 tanklarından bahsetmektedir. Konu bir ara 1943 yılında üretilen Josef Stalin tanklarına gelir. Zhukov "Yeni tanklarımız hedefe 4 kilometreden isabetli atış yapabilmektedir" sözüyle övünür. General sade kahvesinden bir yudum alır. Boğazını temizler. Her zamanki alaylı ses tonuyla "Benim bir tankçım, 4 kilometreden bir hedefe ateş açarsa ben o tankçı grubunu korkaklıktan divan-ı harbe veririm" der. Rus generalin büyüyen gözbebeklerinde şaşkınlık görünür.
Patton, Sovyetleri ABD için tehlikeli olarak gördü. Hatta, General Dwight Eisenhower'a, Batı cephesinde nihai zaferin kazanıldığını ve Almanlar ile bir ateşkes imzalanarak "Batı'ya karşı yeni bir tehlike oluşturacak" dediği Sovyetlerin durdurulmasına yönelik hazırladığı bir raporu sundu. Eisenhower'un raporu okuyup okumadığı meçhuldür. Zira, Patton'un Sicilya cephesindeki askere yönelik tutumundan dolayı onunla arası açıktı.
Patton, raporu sunduktan sonra 1945'in son ayında bir Jip kazasında hayatını kaybetti. Ölümü bazı subaylarca şüpheli bulundu ancak Eisenhower, ölümü hakkında bir soruşturma açılmasına gerek bile görmedi. Patton, Lüksemburg'da bir ABD mezarlığına gömüldü daha sonra ABD'deki aile mezarlığına nakledildi. Cenazesine 20 binden fazla ABD askerinin katıldığı biliniyor.

Guderian mantığı

Patton da tıpkı Alman General Heinz Guderian gibi savaşta zırhlı birliklerin önemini savunmuştur. Patton, 1943 senesinde BBC'ye verdiği bir röportajda İtalyan'ları mağlup edeceğini söylemişti. Bunu başardı da. Patton, İtalyanlara karşı savaşta Fransa ve İngiltere'den yeterli desteği alamadığı görüşünü de savunarak "Arkamda bir Fransız tümeni olacağına önümde Alman ordusu olsun" demiştir. BBC, müttefik güçlerin arasındaki elektiriklenmeye artırmak istemediği için bu röportajı radyo ve dönemin İngiliz gazetelerinde yayınlatmamıştır. Patton, sansür edilmiştir.(1)

Normandia çıkarmasına karşıydı

Patton, Normandia çıkarmasının büyük kayıplara neden olacağı görüşünü de savundu. Bu yüzden Batı cephesindeki çıkarmanın Sicilya kıyılarından yapılmasını önerdi. Mussollini komutasındaki İtalyan ordusu Almanlara göre daha zayıftı. Almanlar işlerini iyi yapan ve emir komutaya sorgusuz uyan subay ve asker kadrolarından oluşuyordu.

Ancak ABD komutan kademesi Patton'u dinlemeyerek, tarihin en büyük çıkarma harekâtını Normandia üzerinden gerçekleştirdi.

Patton, iki büyük dünya savaşında da ABD ordusunda aktif olarak rol aldı. Savaşı, bir ihtiyaç olarak gördü. Savaş ve harp tarihine öylesine meraklıydı. Savaş dışındaki tüm zamanını kitabına ve savaş stratejileri üzerine ayırdı. Zırhlı tank birliklerini daha çok nasıl geliştirebilirim diye düşündü hep.

Savaştan sonra Bavyera ve çeşitli alman şehirlerinde kısa süreli -Valilik statüsünde- görevler yaptı. Savaşta esir düşmüş Alman subaylarına saygılı davrandı. Onlarla savaş üzerine konuştu. Yerel Alman yöneticilerinin hiçbirini görevden almadı. Bu konuda sık sık ABD komuta kademesiyle tartışma yaşadı. Patton, Almanlara saygı duyduğunu her platformda sık sık dile getirdi.

Sovyetleri işgal planı üzerine (1945 nisanından ölümüne kadar -Aralık 2015) çalıştı. Yukarıda da söylediğim gibi Eisenhower'a rapor sunulduktan birkaç hafta sonra geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.

Kaynakça: 

(1) War as I Knew It ( The Great Commanders ) by George S. Patton. Jr ( Generalin eşi tarafından kitaplaştırıldı. Yayınlanma senesi 1947 / Genelkurmay Başkanlığı 1952 yılında kitabı Türkçe'leştirdi)

The Unknown Patton / by Charles M. Province - Yayım tarihi 1983

Patton: A Genius for War / by Carlo D’Este - Yayımlanma tarihi 1995

Film

Patton / Francis Ford Coppola'nın senaryosunu yazdığı film 7 dalda Oscar kazandı

Son not

Ne yazı ki General Patton hakkında Türkçe kaynak okumak pek mümkün değil. 1952 yılında Genelkurmay Başkanlığı'nın çevirisi haricinde hemen hemen sağlam hiçbir kaynak yok. Türkçe'ye çevrilmiş kitabı da ancak yetkin birkaç sahaf -Türkiye genelinde- veya harp tarihi koleksiyoncularından bulabilirsiniz. (Kitaba ulaşmak isteyen bana yazabilir)

Okumak ve araştırmak isteyen yabancı kaynaklı kitapları, Amazon.com ve Goodreads gibi sitelerde e-book ve normal baskı kitap olarak bulabilirler. Bulamayanlar için yine yardımcı olabilirim (PDF kaynaklı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder