27 Mart 2017 Pazartesi

Achtung Panzer; Heinz Guderian

Heinz Guderian

Blitzkrieg Harekâtı'nın planlayıcısı. Dünya savaş tarihinin gördüğü en iyi komutanlardan.

Blitzkrieg stratejisiyle Almanların, Polonya'yı 1 haftada, senelerce uğraşılıp yapılan Maginot Hattı'ndaki Fransız savunmasını birkaç haftada, Belçika, Lüksemburg, Hollanda, Danimarka ve Norveç'i birkaç ayda ezip geçmesini sağladı.

Prusya ekolünden yetişen bir subay. Babası gibi o da asker. I. Dünya Savaşı'ndaki siper savaşlarını 'durağan' olarak gözlemledi. Savaştan sonra Almanya'nın yeni savaş stratejisi üzerine senelerini verdi.

Yeni stratejisini hıza, dayanıklılığa göre şekillendirdi. Guderian'a göre siper savaşları artık çağ dışıydı. Muharebelerde yapılabilecek en güzel hareket en hızlı şekilde imhaydı. Böylece saldıran taraf savunan taraftan daha az kayıp verecekti.

Alman motorize zırhlı birliklerinin mimarı oldu. Kafasında maketler çizdi, harita üzerinde olabilecek cephe savaşlarına çalıştı. Avrupa'nın işgali planını 1930'lu yılların başında kafasında taslak etti.

Hitler'in 1933'de iktidara gelmesine sevinlerden birid e o idi. Çünkü, Hitler, Almanya üzerindeki ambargoyu kaldıracağı söylemleriyle Alman halkı ve askeri tabanın desteğini almıştı.

Hitler'in iktidarından sonra Nasyonal Sosyalist Almanya'daki tüm fabrikalar bir canavara dönüştü. Tanklar, silahlar, uçaklar üretildi. Guderian da savaş üzerine çalışmalarını sürdürdü. Kendisine bağlı bir 19. Zırhlı Motorize Panzer Kolordusu'nu kurdu. Bu kolordu savaşta İngilizler, Fransızlar ve Ruslar'a en büyük kırımı yaşatacak güçtü.

1941 Guderian'ın Tankları Moskova topraklarında

Dunkirk'te Hitler'in emriyle durdurulan Guderian, Sovyet Rusya'ya karşı cephe açılmasına da karşıydı. Almanlar, eğer Dunkirk'te İngiliz askerlerini ellerinden kaçırmasaydılar savaşın Batı Cephesi, Almanların lehine sonuçlanacak ve belkide II. Dünya Savaşı geniş bir alana yayılmayarak son bulacaktı. Ancak Hitler böyle istemedi...

Barbarrossa Harekatı'nın başlamasıyla 1941 yılında Moskova'daki Kremlin Sarayı'nın burçlarını gören Guderian'a, Hitler'den tekrar durması yönünde emir gelir. Askerlik kıdemini onbaşılıktan yukarıya çıkaramamış Gazi ( Lafa takılmaya gerek yok, I. Dünya Savaşı'nda yaralanıp gazilik unvanı olduğu için kullandım) Hitler, Guderian'a cephede piyadeleri beklemesi yönünde telgraf gönderir.

Guderian, beklemenin zaman kaybı olacağını söylese de Hitler'in emri kat'î surette dinlenir. Ve Almanya'nın çöküşüne kadar gidecek olan cephelerdeki mağlubiyet serileri o gün başlamış olur.

1943

1943 senesinde cephe hattı gerisinde kalma fikrini savunan Guderian haklı çıkar. Rus ordularının hücumuyla dağılan Almanya Budapeşte ve Arden hattına çekilir. Hitler, yine Guderian'a görev verir. Ancak Hitler, savaşın hiçbir döneminde Guderian'ı dinlememiştir. Savunma gücü isteyen Guderian Doğu Cephesi'nin önemine dikkat çeker. Ancak Hitler, kuvvetlerinin büyük kısmını Fransa ve Normandia kıyılarına nakledilmesini emreder. Guderian Doğu Cehpesi'nde yine yalnız kalmıştır.

Mağlubiyet kaçınılmazdır. Guderian 1944 yılında Hitler ile görüşür. Bu an tarih kitaplarına Hitler'e sesini yükselten General olarak geçecektir. Genarelinden olağanüstü bir tepki gören Hitler, Guderian'ı cephe gerisine çeker. Guderian'da ordudaki 'Hitler yalakası' subaylardan bıktığı için hastalığını öne sürerek Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini bırakır.

Alman tarihinin en büyük komutanlarından

Heinz Guderian, Alman tarihinin yetiştirdiği en büyük kumandanlardandı. Nasyonal Sosyalist düşünceyi hiçbir zaman benimsemedi. Askerdi, Prusya ekolünden geliyordu. Disiplinliydi ve Alman milliyetçisiydi. Almanya'ya savaşı kaybettiren Guderian değil, Hitler'in Dunkirk, Barbarossa Harekâtı'nda yaptığı inanılmaz stratejik hatalardı.

Guderian, savaş tarihinin en yüksek sayıdaki esirini sağ olarak ele geçiren de tek komutandı. 1941 Doğu Cephesi / 600 bin küsur Sovyet askeri

Kaynakça:

Heinz Guderian / Gerinnerungen Eines Soldaten Türkçe'ye çeviren Korgeneral İhsan Gürkan  / Kastaş Yayınları 3. Baskı 850 Sayfa

Achtung Panzer!: The Development of Tank Warfare Yazan: Heinz Guderian

Kitabı okumak ve satın almak için tık tık 

* Ayrıca Fransız ve BBC'nin çektiği Heinz Guderian belgesellerine göz atılabilir

Meraklısı için: Guderian'ın cephe savaşlarını, stratejilerini, plan ve tüm raporlarını detaylıca yazmaya devam edeceğim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder