24 Mayıs 2017 Çarşamba

The Handmaid's Tale

İnsan ırkının yok olması dileğiyle

Yakın bir gelecekte kurgulanmış distopik bir dünya. Olabilecek hadiseler mümkün mü? Evet mümkün.
Kadınların kısır olduğu ve insan ırkının devam edebilmesi için kısır olmayan kadınların 'Damızlık' olarak kullanıldığı bir evren.
Damızlık kadınlar aynı zamanda köle. 'Burg' yaşamında kadınlar 'köle/hizmetçi' olarak kullanılırken, duruma itiraz eden kadınlar hemen cezalandırılıyor.

Birinci bölüm dizinin konusunu izleyiciye anlatabilmek için ağır ilerliyor. Hatta izleyen kişi birinci bölüm sonunda biraz sıkılmış da olacak. Lâkin izleyicinin sabretmesi gerekiyor
2. ve sonraki bölümlerde konu daha da ilerliyor ve dizi izleyici rahatsız edici bir hâl alıyor. Bu rahatsızlığı izleyenin merakı da besliyor.

The Handmaid's Tale, son dönemin en iyi izlenceli distopik yapımlarından.
Dizinin ilgi çekici bir başka konusu da (yorumlarım kesinlikle spoiler içermemektedir) dine olan tavrı. İncil'den örnekler verilse de 2. bölümde bir sahnede kilisenin yıkıldığını görürüz. Dine mesafeli ama aynı zamanda 'Burg'ların özel yaşamlarındaki muhafazakarlığı da izleyeni ikilemli yorumlara sevk edebiliyor.

Dizi yapımcılarının Stephan King'e selam durması da ince detaylardan. Dizide ABD'nin isminin Gilead olması akıllara hemen King'in Darktower kitabında geçen ve silah kullanmayı iyi bilen bir şovalyenin memleketi Roland'ı getirmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder