3 Mayıs 2017 Çarşamba

Almanya'nın 'Versay' İntikamı

11 Kasım 1938 / Paris

Soğuk bir Paris sabahı. Almanya, I. Dünya Savaşı'ndan yenik ayrılmıştı. Versay Nihai Ateşkes anlaşması  Paris'in 37 kilometre kuzeyindeki Compiegne Ormanı'ndaki 'Versay' vagonunda 11 Kasım 1918'de imzalandı.

İmzalar üç İngiliz deniz subayı, iki Fransız generali, iki Alman politikacı, bir Alman generali ve bir Alman deniz subayı olmak üzere 9 kişi tarafından atıldı.
Reuters, son imzanın 05:20'de atıldığını ve 4 yıl süren savaşın atılan son kurşununun saat 11:00 itibariyle son bulduğu ve çatışmaların bittiği haberini geçti.

Savaştan mağlup çıkan Almanya için Versay maddeleri oldukça ağırdı. Almanya, ödemesi imkânsız ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya bırakıldı. Ordunun tüm uçak, gemi ve silahlarına el konuldu. Zorunlu askerlik kaldırıldı. Almanya savunmasız bırakıldı.

Alman halkı Versay'a karşı öfkeliydi. 1921 yılında Bavyera barlarında konuşan bir adam, iktidara gelmesi halinde ilk iş olarak Versay'ı yok sayacağını söylüyordu. 12 sene sonra 1 Ocak 1933'te Nasyonal Sosyalist Parti, Almanya'da tek başına iktidara geldi.

Partinin lideri Adolf Hitler, ilk iş olarak söz verdiği gibi Versay'ı kaldırdı.  Büyük Savaş başlayınca ve Fransa'nın başkenti Paris, 1940 Haziranı'nda düşünce Hitler, Fransızlarla imzalanacak olan ateşkes anlaşması için, I. Dünya Savaşı'nda kullanılan vagonun getirilmesini istedi.
Adolf Hitler, Hermann Göring, Joachim von Ribbentrop, Rudolf Heb, Heinrich Himmler; Erich Raeder.Fotoğraf, Deutsches Bundesarchiv'in izniyle yayınlanmıştır
22 Haziran 1940'ta Paris'in Compigne banliyosunda Hitler'in yapılmasını istediği düzenek kaybeden tarafı aşağılar nitelikteydi. Hitler, 1918'de Almanya'nın yenilgisini kesinleştiren vagonu getirtmişti. Fransızlar şaşkındı. Hitler'in ve dolayısıyla Almanya'nın intikamı artık tamamlanmıştı.

Mütakerenin imzalanma anı

Fransız delegasyonunun başında General Charles Huntziger vardı. Bir çevirmen Fransızları sebepsiz yere savaş ilan etmekle suçlayan metin okudu. Hitler tek bir kelime dahi etmedi. Fransızların suratına dahi bakmayarak, vagonu terk etti.
General Huntziger, ateşkes anlaşmasını imzalıyor
Fransız delegelere anlaşma şartları bildirilmişti. Şartlardan biri de Fransa'ya göç etmiş Nazi karşıtı tüm Alman vatandaşlarının Almanya'ya teslim edilmesiydi. Huntziger anlaşmaya çalıştı ancak Almanlar hiçbir önerisini kabul etmedi.

İkinci Dünya Savaşı'nda Almanya ile Fransa arasındaki ateşkes anlaşmasının imzalandığı vagon daha sonra Hitler tarafından Berlin'e getirildi. Berlin düşerken Hitler, vagonu Sovyetlerin eline geçmesin diye SS birliklerine havaya uçurmaları yönünde emir verdi. Vagon Berlin'de imha edildi.

Hitler, 23 Haziran 1940'taki Paris konuşmasında, Alman halkının Fransızlardan I. Dünya Savaşı'nın 'intikamı'nı aldığını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder