26 Mayıs 2017 Cuma

SS marschiert in Feindesland Teufelslied

SS Marschiert in Feindesland  Teufelslied

İkinci Dünya Savaşı özel ilgi alanlarımdan. Konu hakkında Türkçe kaynaklar başta olmak üzere İngilizce ve dilim döndüğünce Almanca kaynakları okumaya gayret ediyorum.

Bu yazıda Fury, filmindeki şu sekans ile popüler hale gelen bir marştan bahsetmek istiyorum.

Adolf Hitler'in özel koruma ordusu olan Waffen SS için 1939 yılında Luftwaffe'nin (Alman Hava Kuvvetleri) 'Marsc der Legion Condor' marşından esinlenilen SS Marschiert in Feindesland'ın melodisi değiştirilmeden alınmıştır. (Aşağıdaki videoda 01:35'ten sonra dinleyebilirsiniz)

Marşın sözleri, 1939 yılından 1945'e kadar çeşitli kez değişikliğe uğramıştır. Bu değişikliğin sebebi, savaş süresince insan ve asker kaynağında sorun çeken Waffen SS birliklerinin çok uluslu kuvvete dönüşmesidir.

Marşın sözleri Fransa'da, Romanya'da, Norveç'te, Estonya'da farklı şekillerde söylenmiştir. Ancak sözlerde değişmeyen unsur ana düşman Sovyet Rusya hakkındaki sözcüklerdir.

Yukarıda dinleyeceğiniz marş 1943 yılında Norveç'teki 4'ncü Zırhlı Waffen SS Tümeni birliklerinin söylediği şekildedir. ( Kayıt orjinal olduğu için ses çok net değildir. Youtube'da marşın günümüzce uyarlanmış muhtelif versiyonları vardır)

Marşla ilgili bana en ilginç gelen detaylardan biri de halen Fransız ordusunda 'Le Legion MarcheCers Le Front' haliyle söyleniyor olmasıdır. 1972 yılında Fransız komandolarının tatbikatına ilişkin görüntülerin olduğu filmde  yönetmen, müzik olarak 'Le Legion Marchecers Le Front'u tercih etmiştir.

Fury filmiyle birçok kişinin ilgisini çeken Waffen SS marşının orjinal ve Türkçe sözlerini de paylaşarak yazımızı noktalandıralım...

SS Marchiert in feindesland,
Und singt ein teufelslied

Ein schütz steht am wolgastrand
Und leise summt er mit

Wir pfeifen auf unten un oben
Und uns kann die ganze welt

Verfluchen oder auch loben
Grad wie es ihnen gefallt

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder