30 Mayıs 2017 Salı

John Wick ve Mozambique Drill stili

Yazıyı okumadan önce lütfen videoyu izleyiniz.

'Mozambique Drill' tekniği kabaca bir tarifle çeyrek atış tekniği olarak lügâta geçmiştir. Çelik yelek giyen korumaları etkisiz hale getirmek amacıyla 2 göğüse 1 kafaya ateş etme prensibine dayanan ilkenin mottosu 'garanti ölüm'dür.

Teknik, ABD'li modern silah tasarımcısı Jeff Cooper tarafından geliştirilmiştir.  İsmi, Mozambik Kurtuluş Savaşı'nda, gerillaların AK-47 ile çift vuruş taktiği uygulayarak Portekiz askerleri etkisiz hale getirmesinden esinlenerek 'Mozambik Matkabı' adını almıştır.  (Taktik söylediğim gibi daha sonra Cooper tarafından mentalitiye dönüştürülerek küçük silahlara uygun şekilde geliştirilmiştir.)

John Wick, kategorisinde 1'nci sınıf ve ağır siklet bir film olarak tanıtılmasının en önemli sebeplerinden birisi de filmdeki 'Mozambique Drill' stilinin kullanılmasıdır.

Serinin ilk filmindeki ( yukarıdaki videoda da izleyebileceğiniz gibi) bara giren Wick, rakiplerini tamamen 'Mozambique Drill' stiliyle etkisiz hale getirmektedir. Bu stil, serinin ikinci filminde daha da ön plana çıkarılmıştır.

Stilde 'öldürücü'lüğü garanti altına almak için silah iki el ile ve hafif sola doğru eğimli tutulmaktadır. ( solaklar sağa eğilimli tutar) Rakip karşıda görüldüğü anda sağa eğilimli el kasılır ve silahın geri tepmesi minimuma indirilerek, hedefin tam isabetle vurulma kapasitesi artırılmaktadır.
Ayrıca, filmin yönetmeni Chad Stahelski hem yakın dövüş hocası hem de atıcılık ve silah tutkunu olmasından ötürü 'silah ve modern aikido' dövüş tekniklerini filmine çok iyi yedirmiştir.

John Wick'in izlenme ve sevilmesinin en büyük nedenlerinden biri de filmin alt yapısının teknik özelliklerle ve gerçekçi şekilde doldurulmuş olmasıdır.

John Wick'le ilgili yazmaya devam edeceğim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder