13 Ekim 2017 Cuma

101 Yaşında Hesabı Ödemeden Ortadan Kaybolan Adam

100 Yaşında Camdan Atlayıp Ortadan Kaybolan Adam'ın devam filmi.  İsveç'in 2016 yılında 'En İyi Yabancı Film' dalında Oscar'a aday gösterilen komedi filmi.

İsveç televizyonlarına yaptığı mizahi yapımlarla adını duyuran Stockholm doğumlu yönetmen Felix Herngren'in ilk yüksek bütçeli filmi 100 Yaşında Camdan Atlayıp Ortadan Kaybolan Adam aslında bir kitap uyarlaması.

Kitabın yazılma öyküsü de en az film karakterleri kadar ilginç.  İsveç'te yerel bir gazetede muhabir olarak çalışan Jonas Jonasson'an Göteborg Üniversitesi'ndeki eğitiminden sonra çeşitli İsveç gazetelerinde çalıştı. Gazetecilik sektöründe belirli bir seviyeye geldikten sonra kendi prodüksiyon şirketini kurdu. Bir süre sonra bundan da sıkıldı ve kurduğu prodüksiyon şirketini sattı.

Kazandığı paralar ile kendine yatırım yapmayı sürdüren Jonasson, İsveç'in karakteristik yapısından da faydalandı. Bir süre Kuzey Işıkları'nı görmek için gelen turistlere rehberlik yaptı.

Bir süre sonra Stockholm'ün yorucu şehir yaşamından sıkıldığını belirterek evi ve barkı satarak İsveç'in göller yöresi olarak bilinen, en yoğun ormanlarının olduğu  ve aynı zamanda da doğduğu şehir olan Växjö bölgesine yerleşti.

Dedesinin kişiliğinden, hâl ve tavırlarından esinlenerek, Allan Karlsson adını verdiği bir karakter üzerine kitap yazmaya başladı. Kitaba, 100 Yaşında Pencereden Atlayıp Ortadan Kaybolan Adam ismini verdi.
Kitabı çok sevdiği dedesine adayan Jonasson, kitabın baskıya hazırlandığı dönemde dedesini kaybettiğini öğrendi. Haberi aldığı gün günlüğüne, "İlk kitabımı yazarken dedem cennete yerleşti" demişti.

Kitap İsveç'te olağanüstü bir şekilde başarı elde etti.  İsveç edebiyatında 45 dile çevrilerek bu alanda kazanılması zor da bir başarıya imza attı.

Kitabın bu başarısı Felix Herngren'in de dikkatinden kaçmadı. Kitaptaki anlatılardan yola çıkarak yazara, senaryodan bir örnek gösterdi. Jonasson da kitabın telif haklarını vererek, filmin çekilmesine onay verdi.

2011 yılında başlayan çekimler 1 yıl kadar sürdü.  Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann yani 101 Yaşında Pencereden Atlayıp Ortadan Kaybolan Adam olarak beyazperdede izleyeci ile buluşan film 2016 yılında İsveç sinemasının Akademi Ödülü adayı oldu. En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı alanında 88'inci Akademi Ödüllleri'nde heykelciği o dönem ortalığı kasıp kavuran Mad Max:Furry Road'a kaptırdı.

Filmin gösterime girdikten 3 sene sonra Oscar'a aday gösterilmesi Netflix'in içerik editörlerinin gözünden kaçmadı. Devam filmi için düğmeye basıldı.

Netflix, ilk filmdeki kadronun bozulmamasını istedi ve yönetmen Herngren'e istediği özgürlük alanını sağladı. İkinci film olan 101 Yaşında Hesabı Ödemeden Ortadan Kaybolan Adam, Bali, Rusya, Polonya, Almanya ve İsveç'te çekildi. Yol filmine de göz kırpan yapısıyla devam filmi de en az ilk film kadar başarılı; izleyiciye 2 saatlik bir seyir zevki sunuyor.

Filmin konusu:

Filmin konusunu size tek bir cümle ile özetelyeceğim. 100 yıllık hayata sığdıramadığınız bir macerayı 2 günde yaşarsanız ne olur? İşte film bu kadar sıcak ve renkli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder