19 Haziran 2017 Pazartesi

War Machine

War Machine, Netflix'in 60 milyon dolar bütçelik filmi. Filmin bana göre tek cümlelik özeti Brad Pitt. Beklenenden olağanüstü bir karaktere bürünmüş. Brad Pitt'e asker üniforması ve gevşek ağızla militar konuşma biçimleri çok yakışıyor. ( Bkz: Inglourious Basterds  - Ki War Machine'de daha iyi rol kesiyor)
Gerçek olayları anlatan yapımlar genellikle sevilmiştir. War Machine'de de Afganistan'da görev yapan 'Boss' lâkaplı Orgeneral Stanley A. McChrystal'ın hayatı anlatılmaktadır.  Filmin senaryosu Michael Tasting'in 'The Operatosr: The Wild and Terrifying Inside Story of America's War in Afghanistan' adlı romanından esinlenilerek yazılmıştır. Filmde kurgu ile gerçek birbirine paralel gitmektedir. ( McChyrstal'in yaşam öyküsünü okumak için tık tık)
General Stanley A. McChrytstal
ABD neden Afganistan'da?

Filmle ilgili karakter analizi ve yapmayacağım. Filmin izleyicisine verdiği çok net bir mesaj var. ABD neden Afganistan'da. ( Şimdi diyeceksiniz ki Afganistan'da ABD'nin çıkarına ne olabilir?)

Kısaca bahsetmek gerekirse;

ABD, George W.  Bush döneminde Afganistan'ı işgale sebep olarak 11 Eylül saldırıları ve Afganistan'daki Taliban ve Usame Bin Ladin'i göstermişti. ABD'nin planına göre, Afganistan işgal edilecek ve Afgan halkına 'Demokrasi' getirilecekti.

2001 yılında başlayan işgal aralıksız olarak 12 sene sürdü.  2014'te ABD Afganistan'daki askeri faaliyetlerini durdurarak çekildi.

İşgal sürecinde ne oldu?

Kısa kısa ve net anlatıma devam. ABD, Afganistan'a ilk girdiği andan itibaran Taliban'ın yasakladığı 'Afyon' üretimini kapalı kapılar ardında aktif hale getirdi. ( Filmde de anlatıldığı gibi Afyon saf eroine dönüştürülerek Avrupa, Rusya'ya ithal ediliyordu)

2005 yılında Afganistan dünyanın 1 numaralı uyuşturucu ihraç edicisiydi. 2005 ila 2010 yılları arasında Afganistan'ın uyuşturucu geliri 10. 7 milyar dolar kadardı. ( Her seneye ortalama 2.5 milyar dolar)

Birleşmiş Milletler uyuşturucu ticaretinin sorumlusu olarak Başkan Karzai'yi hedef gösterse de uyuşturucu işinin arkasında bizzat ABD Özel Kuvvetler Komutanlığı vardı. Ayrıca Taliban'a satılan silahlar da ABD denetiminden geçiyordu.

Ancak özelikle 2009 yılından sonra Taliban, Afganistan'da Kabil dışında her bölgeye hakimiyet kurdu. ABD için işler değişmeye başlamıştı. Özellikle tüm ABD genelinde kamuoyu ve basının baskıları sonucu Barrack Obama askeri Irak'tan olduğu gibi Afganistan'da da çekmek zorunda kaldı. ( 2014)

İşte War Machine'de anlatılan tüm hikâye bu... ( Yineleyelim Brad Pitt'in performansı şa-ha-ne)

Kaynaklar:

General Stanley A. McChyrtstal'in askeri yaşamaını okumak için tık tık

Afganistan 2004 - 2007 arasında dünyanın 1 numaralı Afyon üreticisi Tık Tık

Afganistan'ın uyuşturucu gelirleri için Tık Tık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder