26 Haziran 2017 Pazartesi

Sinema Dersleri: Pan Tekniği

Temel Sinema Teknikleri

Sinemadaki temel yapıları öğrenmenin en iyi yolu olabildiğince fazla film izlemektir. (Quentin Tarantino bir DVD dükkanında çalıştığı 5 sene boyunca 6 binden fazla film izlemiştir. Filmlerinden absürtlükler de alt yapısını zenginleştirdiği bu görsel sanatlardan gelmektedir.) Tarantino bu işin okulunu okumadı. Sadece film izledi. Çok fazla film izleyerek de sinema sanatının icra edilebileceğini gösterdi.
Ancak ne yazık ki hepimiz Tarantino kadar hayatımızı DVD dükkanında hem para kazanarak hem de film izleyerek geçirecek kadar şanslı değiliz. Yine sinemaya ilgi duyan ancak vakti olmayan önemli bir kesim de bulunmakta.
Ben de elimden geldiğince sizlere ( tabii ilgililere) ufak tefek sinema dersleri vermeye gayret edeceğim. Popartcinema'nın derslerinde Jeremy Wineyard'ın Sinemada Çekim Teknikleri kitabını referans alacağız.


Pan Tekniği

Kameranın sağdan sola veya soldan sağa yatay düzlemde hareket ettirilmesidir. "Kamera Pan yaptı" denildiğinde kameranın sağa ve sola döndüğünü anlamamız gerekir.

Pan tekniği genellikle kadraja sığmayan çok geniş bir panaromayı göstermek amaçlı kullanılır. Örneğin Sergio Leone'nin 'Bir Avuç Dolar İçin' filminde kullandığı manzaraları göstermek amacıyla kullandığı teknik Pan'dır. ( Filmin girişi Pan tekniğiyle başlamaktadır.Yönetmenin isminin yazdığı kısım. Güneşin battığı yönden atla  gelen Clint Eastwood. Hatırladınız dimi?)
Bir başka örnek de 'Zulu' filminden Ön planda beklemekte olan İngiliz askerlerinin karşısında tepenin üzerinde duran ve neredeyse hiç bitmeyecekmiş gibi gözüken Zulu ordusunu göstermek için kamera Pan yapar.
(Ufak bir dipnot: Tarkan: Mars'ın Kılıcı (1969) adlı filmde Zulu filminin soundtrack'i filmin ana müziği yapılmıştır. Arzu Film, Zulu'nun yapımcılarına telif ödedi mi bilmiyorum ancak Tarkan filmlerinin güzel detaylarındandı. Dinlemek isteyenleri şöyle alalım Bu da Tarkan: Mars'ın Kılıcı filminde çalan versiyonu ) 'Tarkan' filmleri diyince Pink Floyd göndermesini hatırladınız mı? Hayır mı? -Söz veriyorum Tarkan: Güçlü Kahraman filmindeki Pink Floyd göndermesini anlatacağım- Konuyu dağıtmak istemiyorum şimdi)

Yine Truva filminde, Akha'lıların Truva surlarının önlerine geldikleri sahnede savaşçıları tepeden aşağıya doğru gösteren kamerada Pan tekniğine örnektir. İzlemek için tık tık


Sinemanın deha adamı Quentin Tarantino senaryoda 'The House Of Blue Leaves' adını verdiği bölümde Pan tekniğini kullanmıştır. ( Ki bana göre Tarantino'yu Tarantino yapan unsurlardan biridir bu. Kapalı mekanda Pan tekniğini çok iyi yedirmesi.) -Olur da silinir diye ilgili vidyoyu sisteme de yükledim.-



Sinema üzerindeki ilk dersimiz Pan tekniğinin anlatılmasıydı. Film örnekleri çoğaltılabilir ben kendi tercih ettiğim filmleri kullandım. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder