27 Haziran 2017 Salı

Sinema Dersleri: Tilt tekniği

Tilt en yalın haliyle kamera hareketleri demektir. Kamera yatay çevrilirse PAN, dikey çevrilirse de Tilt yapar. Tilt tekniğinin yerinde kullanılması filmdeki sahneye derinlik ve ritim kazandırır.

Jeremy Vineyard, Sinema Çekimleri adlı kitabında, Tilt çekim tekniğini kameranın dikey eksen yaptığı harekettir sözleriyle tanımlamıştır.

Kamera tilt yaptığı zaman bağlantı noktası üzerinde kamera aşağıya ve yukarıya doğru hareket eder. Tilt kamera hareketi genellikle yüksek binaları göstermek amacıyla kullanılır. (Jeremy Vineyard - Sinema Çekim Teknikleri)

Tilt tekniği de tıpkı PAN tekniği gibi hareket halindeki karakterleri takip etmek için kullanılır. (Quentin Tarantino'dan PAN tekniği izlemek için tık tık)

Aşağı doğru kamera hareketlerine Tilt Down, yukarı doğru kamera hareketlerine de Tilt Up denilmektedir.

Tilt çekim tekniğinin daha iyi kavranabilmesi için örnek bir vidyo ile açıklayalım.

Tilt kamera tekniğini Luc Besson, Leon filminin finalinde çok güzel yedirmiştir. İsmini Yüzüklerin Efendisi serisini çok sevdiği için Frodo'nun kılıcı Sting'ten alan  Gordon Matthew Thomas Sumner'ın eşsiz sesiyle girdiği Shape of my Heart bölümünde kameramız yukarıya doğru kalkmaktadır.

Danimarka sinemasının Lars Von Trier ile Dogma 95 manifestosunu yazan  Nicolas Winding Refn'in ustalık eserine Ryan Gosling'in eşsiz performans sergilediği Drive filminin açılış sahnesinde kamera muazzam Tilt hareketleri yapar.
Şuradan da görebileceğiniz gibi 01:01 ile 01:12 arasındaki Tilt hareketine Kavinsky'nin Nightcall'ı da eşlik eder ve ortaya tüm zamanların en iyi film açılış sekanslarından biri görsel sanatlar tarihindeki yerini alır. Teşekkürler Refn...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder