3 Nisan 2017 Pazartesi

Uruk-Hai

Orta Dünya'nın 'melez' ırkı. Kimi efsanelere göre 'Elf' kırması. Kimi efsanelere göre de goblin-ork karışımı 'vahşi' ırk. Tolkien'e göre Üçüncü çağda Saruman'ın keşfi.


Miğfer Dibi'nin aslanları

Bazı kitap eleştirmenlerine göre de Troll / Dev ile insanların karıştırılmasıyla oluşturulmuşlardır. Akıllarını ve açgözlülüklerini insan ırkından vahşiliklerini, korkusuzluklarını, acı hissetmemelerini devlerden aldıkları söylenir.

Uruk-Hai'ler de gün ışığında da rahatça hareket edebilirler. Bu yüzden de devlerden ayrılmaktadırlar. Ancak Tolkien bu iddiaları kabul etmemekte Uruk-Hai'ların Goblin ile Ork kırmalarından oluştuklarını söylemektedir.
Uruk-Hai'nin ilk komutanı Yüzük Kardeşliği filmine göre Lurtz'dur. Ancak, elemanımız Peter Jackson tarafından seyirciyi filme daha iyi çekmek amacıyla yaratılmıştır. ( Muhtemel birçoğumuz, Lurtz'uın Boramir'in başına gelip okunu çektiği sekansta ürkmüşüzdür)

Ayrıca yine çeşitli LOTR kaynakları Lurtz'un ismiyle ilgili muhtelif yorumlarda bulunmuştur. Her ne kadar filmde 'Lurtz'un ismi geçmese de filmin oyuncu kadrosunda 'Lurtz' olarak yazmaktadır. Ve tabii The Lord Of The Rings'in oyununda Uruk-Hai'ların lideri Lurtz olarak görülmektedir. Oyundaki karakter ile filmdeki karakter aynıdır.
Lurtz'u temsilen kitapta geçen karakter Ugluk'tur. Ugluk'un görevi Frodo ve buçuklukları İsengard'a getirmektir. Ugluk'un kellesini Eomer, Rohirrim baskınında alıp cesetlerin yakıldığı alana dikecektir. ( 2. Filmde bu sekans görülmektedir)
Konudan pek fazla uzaklaşmadan, Uruk-Hai'yları anlatarak devam edelim.

Tolkien'in Uruk-Hai'yları yaratırken Tuva, Moğol Türklerinin yaşadığı Altay Dağlarındaki Uriankhai bölgesinin isminden etkilendiği iddia edildi.

İlk olarak 2014 yılında İngiltere basınına yansıyan bu olaya Türk basını da ilgi gösterdi. Uruk-Hai'lar bir anda Türk basınınca sahiplenildi. Ancak LOTR eleştirmenleri ve Tolkien'in oğlu bu iddiaları doğrulamadı. Uruk-Hai'ların "eski Türkler'den mi esinlendiği" sorusunun cevabı hâlâ meçhul.

Sonuç olarak Orta Dünya'nın kötü karakterlerini seviyorum. Uruk-Hai'ler de Yüzüklerin Efendisi üçlemesini sevmemiz için ayrı bir sebep...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder