26 Nisan 2017 Çarşamba

Panzerkampfwagen V Panther

Sovyetlerin karda, çamurda her türlü olumsuz hava koşullarına rağmen hareket kabiliyetine sahip T-34 tanklarına karşı koymak için MAN firmasınca üretilen tank çeşididir.

Üstün Alman Teknolojisi klişesinin tam anlamıyla altını doldurmaktadır. 43 tonluk ağırlığı, geniş paletli özelliği sayesinde Fransa'nın yağışlı iklimi ve Rusya'nın soğuk ve hiç eksik olmayan buzlu havasına rağmen cephedeki ikincil engelleri aşmayı başarmıştır.
Alman piyadelerine de hem atış gücünde hem de savunmada önemli bir destek vermiştir. Birçok general, savaş otoritereri, stratejistler ve dönemin kumandalarınca II. Dünya Savaşı'nın en modern ve en güçlü tankı kabul edilmiştir.

Motor gücü, zeplinler için motor üreten Maybach firmasınca geliştirilmiştir. Zırh kalınlığı tankın eğimine göre 60mm ile 80mm arasında değişmektedir.
Etkin atış gücü 75mm'lik Rheinmetall KwK 42 L/70 topuna sahiptir. Tankta 5 mürettebat ve 79 adet top mermisi bulunmaktadır. İleriye dönük yapılan hücumlarda siperde duran veya tank savar atan düşman piyade güçlerini etkisiz hale getirebilmek amacıyla ön sağ ve sol kısımda 2 adet olmak üzere MG 34 makinalı tüfekle desteklenmiştir.
Kızılötesi nişanlama sistemine de sahip olan Panzerkampfwagen V Panther tankının imha edilebilmesi için 5 adet Sherman Tank'ı gerekiyordu. Müttefiklerde de Sherman yeterince vardı. (Sherman ayrı bir yazının konusu olacak)

Panther tankları ilk olarak 20 Nisan 1942'de Adolf Hitler'e gösterildi. Hitler büyük bir heyecan duyarak tankların hemen Doğu cephesine gönderilmesini istedi. Tankların planlamasında ve yapımında hazır bulunan Mareşal Heinz Guderian'ın "Henüz erken" itirazlarını reddeden Hitler'in kurmayları tankların henüz test aşamaları tamamlanmadan cepheye sürülmesini emretti.
T-34'lere karşı özel olarak üretilen Panther tankları Hitler'in (birçok konuda olduğu gibi) aceleci ve fevri tavrından dolayı cephede istenilen başarıyı gösteremedi.

II. Dünya Savaşı'nın az bilinen ancak güzel detaylarındandır Panther tankları. 

Günümüzde Panter tankı üretilmemektedir.

Popartcinema'nın notu:

Tank savaşlarına ilgi duyanlar için bir film önerisi: Furry

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder