29 Nisan 2017 Cumartesi

Hauptmann Erich Löwe

Erich Löwe

Blitzkrieg Harekâtı'nın ( Yıldırım Savaşları) planyacı kurmay subaylarından. Heinz Guderian'ın en güvendiği tankçı komutanlarından biri. Lakabı Hauptmann yani kaptan. 6. Panzer Birliği'yle Fransa'nın Arden ormanlarını ezerek geçen 'demir adam' 

1 Eylül 1939 yılında atlı süvarilerle Alman askerlerine saldıran Polonya'lıları 'biçme' harekâtıyla imha etti.

Alman ordusunda biri göğüs biri boyun hizasında olmak üzere iki 'demir haç' nişanı unvanı almıştır. ( ki en kıdemlisi boyuna alınandır)

4 yıl boyunca Fransa, Hollanda, Belçika, Polonya ve Rusya olmak üzere 5 cephede savaştı. 23 Aralık 1943'te Losovka'daki tank muharebesinde hayatını kaybetti. Ölümü trajiktir.
Sovyetlere karşı sürdürülen tank savaşında olumsuz hava koşullarının da etkisiyle komuta ettiği tank hasar alır. Rusların hücumunu karşılayan Löwe bir süre sonra emrindeki askerle birlikte başka bir tanka geçmek için bozuk tankı terk eder.  Ancak gece boyunca süren kar yağışı ve tipiden dolayı Löwe ileri uçtaki Alman Zırhlı Birlikleri'ne ulaşamaz ve emrindeki 5 askerden bir daha haber alınamaz. (Muhtemelen yoğun tipi cesetlerinin üzerini örttü. Çekilmekte olan Alman birlikleri de bir daha bölgeye ulaşamadı. Muhtelif ve kaynaksız tarihçi yorumları Löwe'ün donmuş bedenini Sovyet askerlerinin bulduğunu söyler.)

8 Şubat 1944'te onuruna Berlin'de düzenlenen törende Oberstleutnant'a (yarbay) rütbesine terfi ettirilir. Almanya'da ölümünden sonra terfi alan ender subaylardandır.

2 demir haçlı Erich Löwe, II. Dünya Savaşı ve dünya Harp Tarihi'nin gördüğü ender kumandanlardandır.

Tarih adını sonsuza kadar anacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder