Birkaç örnekle hadiseyi daha anlaşılır hale getirelim.
Yakın Plan Tekniği
Yakın plan öznenin kameraya iyice yaklaştırılmasıdır. İtalya'nın deha yönetmeni Sergio Leone yakın plan tekniğini 'Dolar Üçlemesi' filminde sıkça kullanmıştır.
Yakın plan tekniğinde dikkat çekilmek istenen özne (karakter, nesne veya obje de olabilir) izleyicinin 'gözünün içine' sokulur. Yakın planın akademik tanımı da "Bir bütünün küçük parçalarını göstermede kullanılan çekim tekniğidir" şeklindedir.
Yukarıdaki örneklerde gördüğümüz gibi Leone, Il buono, il brutto, il cattivo (İyi Kötü Çirkin) filminde insan yüzünü, teri, Eastwood'un rahat bakışını, Çirkin'in gerginliğini yakın plan tekniği ile daha da belirginleştirmektedir. İzleyicinin tüm dikkati de karakterler üzerindedir.
Genel Plan Tekniği
Genel plan, mekan ağırlıklı çekim tekniğidir. Quentin Tarantino'yu sinemadan bir adım daha uzaklaştıran ( yönetmen 11. filminden sonra sinemayı bırakacağını söylemişti) 8. filmi The Hateful Eight'teki bu sahne Genel Plan Tekniği'ne örnektir. ( Ayrıca filmdeki kapı klişesi Tarantino absürtlüğünün Medar-ı iftirahıdır)
Bu sekans aynı zamanda Zoom Tekniği'ne de güzel bir örnektir |
Bugünkü derse film önerisi için tık tık
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder