Akira Kurosawa
Japonya'nın 'usta' yönetmeni ve onun 'ustalık eseri' Seven Samurai
1945 yılında savaştan sonra Japonya ekonomik olarak çöküntünün eşiğindeydi. Ülke savaş tazminatları, ambargolar ve iki atom bombasının getirdiği felaketin yaralarını sarmakla uğraşıyordu.
Savaştan sonra Japonya'da eğitim başta olmak üzere her alanda 'devrim'sel uygulamalara gidildi. Bunun bir ayağı da sinemaydı.
Kültür Bakanlığı'nca Japonya sineması 1950'den itibaren destek görmeye başladı. Bunun en belirgin örneği de Akira Kurosawa'nın 1950 ile 1970 arası döneme tam tamına 15 film birden sığdırması oldu. Kurosawa dışında aynı dönem Japon sineması da en üretken dönemini yaşıyordu ancak içlerinden tek bir yönetmen, Kurusawa dünya sinemasını etkileyecekti. (Öyleki Sergio Leone 'Dolar üçlemesi' filminin senaryosunu ustanın 'Yojimbo' filminden esinlenerek yazmıştır. )
Kurosawa'nın, 'Samuray Kültürü'ne 'selam' durduğu 'Seven Samurai' filmi klasik bir Ortaçağ hikâyesidir.
1960'ların ABD sinemasını da etkileyecek olan 'tek kahraman' figürü, ustanın akıl dolu eseridir. ( Filmin anlatısı, Korumasız köylüleri savunmak amacıyla köyün bilgesi tarafından 'Yedi Samuray'ı koruması için görevlendirilen eski bir samuray Kikuchiyo üzerinden şekilleniyor)
Seven Samurai ile Kurosawa izleyeciye 3 saatlik destansı bir anlatım sunuyor.
Bazı filmleri tıpkı kitaplar gibi dönüp dönüp izlemek gerekiyor. Seven Samurai'da bu filmlerden...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder