Takip kamerası için harici ekipmana da ihtiyaç duyulmaktadır. Misal, Tarantino'nun 'Dolly Tekniği' için ayrı bir ekibi vardır.
Jeremmy Vineyard, Sinema Çekimleri ( Türkçe kaynak çevirisi için tık tık) kitabında tekniği "Dolly tekniğini kavrayabilmek için, kafanızı görmek istediğiniz nesneye çevirin ve ileriye doğru yürüyerek dünyanın akıp gidişini izleyin. İşte Dolly hareketi de izleyiciye aynen bu şekilde gözükecektir. " sözleriyle tanımlamıştır.
Dolly Kamera Tekniği'nde 'Steadicam', 'Jimmy Jib', 'Vinç' gibi yardımcı gereçlerden de yararlanılır. (kameranın takip hareketi) Bu tür cihazlar, kameranın daha rahat hareket etmesini sağladığı gibi sahneye daha da derinlik katar.
Steadicam, kameranın sabit durmasını sağlayan önemli bir aparattır. Bu sayede aksiyon çekimlerinde bile kamera sarsılmaz, titremez. Sahneden en net görüntü elde edilir.
Dolly çekimleri genelde, kadrajdaki 'Özne, karakteri'i takip etmek için kullanılır. Yine savaş sahneleri, araba takip sahneleri, yürüme-koşma eylemi sekanslarında sıklıkla kullanılmaktadır.
Dolly Zoom Tekniği
Dolly Zoom Tekniği sinemada benim en sevdiğim türdeki kamera hareketlerinden. Kameranın hareketi esnasında 'Zoom In' veya 'Zoom Out' yapılarak; kamera ileri veya geri hareket ederken kadrajdaki özne de değişmez. ( Zoom tekniğini ayrı yazıda daha detaylı anlatacağım)
Demek istediğimi örnek göstereceğim video ile daha iyi anlayacaksınız.
'Zoom In', Türkiye'de 85 ila 92 kuşağının Amelie ile adını duyduğu "Kimmiş lan bu adam" diyerek La Haine'a uzanarak tanıdıkları deha yönetmen Mathieu Kassovitz'in de çok sevdiği bir teknik. Kassovitz, La Haine'de bu tekniği çok güzel yedirmiştir. La Haine'deki bu sekans Dolly Zoom'a cuk oturan bir örnektir. (Müthiş bir Paris görseli de görüyoruz)
Ders sonu film önerisi için tık tık
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder