24 Aralık 2019 Salı
Yalnızlık
Yalnızlığa sallanan her kürek özgürlüğün biraz daha derinleşmesine neden olur. Yalnız bir beden sürekli baskı altındadır. Kalabalıklar kirli havayla eş değerdir.
İnsanlar kendi yalnızlıklarından daha doğrusu kendi yoksunluklarından korktukları için dinleri yaratmışlardır. Din yalnızlığın zuhur halidir. Yalnızlığın bahşettiği bağımsız bakış açısı olmasaydı din ortaya çıkmayabilirdi belki de.
Yalnızlık birazcık da sessizliktir. Kendine vakit ayırmak, kendinle olmanın, bedeni beslemenin bir başka tezahürüdür.
Yalnız bir bünyeye, okuma önerisinde bulunacak olsaydım, Henry Thoreau'nun Sivil İtaatsizlik ve Walden kitaplarına yakın durmasını isterdim.
20 Aralık 2019 Cuma
Hayvan
Öldükten sonra hayvan ölülerinden ne farkımız kalıyor. Sokakta ölen bir hayvanı kaldırıp çöpe atarken bir insan ölüsünü neden törenle gömüyoruz. Bazılarımız bu "tören" kelimesine de takılıyor. "Dini vecibelerle defnetme eylemi" diyorum onlar için de...
Arabalarımızla yüksek hızda seyrederken işgal ettiğimiz alanların daralmasından dolayı karşıdan karşıya geçmeye çalışan bir hayvana vuruyor, hiçbir şey olmamış gibi yolumuza devam ediyoruz. Geri dönüp bakmıyoruz bile. Ölen hayvanın hakkını arayacak kimseler de yok. Ama biz ölürsek hakkımızı arayacak birileri çıkıyor. Ancak toprağın altında girdikten sonra bir fark kalmıyor arada.
8 Aralık 2019 Pazar
Flaneur #7 Devrim
Mitolojiden esinlenerek oluşturulan bu posterde, kırmızı renkteki askerler devrim yürüyüşü çağrısına kulak veriyor |
* Devrim tehlikelidir, hayal edilen ateşten daha sıcaktır.
* Devrimde kimse gerçekten özgür değildir.
* Devrimin temeli kandır.
* Devrimin amacı kapital şirket fonlarının, onları yönetmesi için emanet edilen şirket yöneticilerini, denetlemesi, çalmalarını engellemesidir.
* Devrimin çıkış gerekçeleri asla yadsınamaz.
* Devrim dibi olmayan bir uçurumun başında durmak gibidir, bedeli insan kanıyla ödenir.
* Devrim sinirli ve gergindir, gözlerinde açıklanamayan bir öfke vardır.
* Devrimin semiyolojisi demiryoludur.
* Devrimin pusulası her zaman diyalektik düşüncedir.
Bu yazı Jack London'ın Demir Ökçe kitabından esinlenerek meydana gelmiştir. (İş Bankası Modern Klasikler Dizisi, 4. Baskı, Ocak 2016, İstanbul)
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)